Van Windeke naar Brazilië

In het buitenland: Dom André uit Scheldewindeke

In het buitenland: Dom André uit Scheldewindeke

Dom André uit Scheldewindeke Foto: ADW

Oosterzele - We plaatsten een oproep om lezers van deze website op te sporen die in het buitenland wonen en werken, en kregen o.a. een antwoord van André De Witte die op 31 december 1944 geboren werd in Scheldewindeke. 'Dom Andre' is nu bisschop in Brazilië.

André werd geboren in de hoeve met het Onze Lieve Vrouwkapelletje aan de lindenboom op de Hauw. Na zijn priesterstudies aan het College voor Latijns-Amerika in Leuven werd hij priester gewijd in Oosterzele, samen met Julien en Wim Schreyen, op 6 juli 1968.

André: 'Daarna werd ik landbouwingenieur in Leuven, in 1973, en deed twee jaar parochiestage in Zwijndrecht. Eind januari 1976 vertrok ik naar Brazilië, naar het bisdom Alagoinhas in de Staat Bahia. Ik werkte daar 18 jaar samen met Benoni Leys van Overmere, in de parochie Inhambupe en de landpastoraal van het bisdom.

Op 28 augustus 1994 werd ik in Inhambupe bisschop gewijd door de aartsbisschop van Salvador, Kardinaal Dom Lucas Neves, Bisschop Luysterman van Gent, Dom Jaime van Alagoinhas en nog 8 bisschoppen van Bahia. Sinds 18 september 1994 ben ik bisschop van Ruy Barbosa in het binnenland van Bahia (320 km van Salvador), een bisdom van 25.000 km² en 22 gemeenten/parochies met 430.000 mensen waarvan 76,5% zich katholiek verklaren.

Ons bisdom ligt in het semi-ariede Noordoosten dat één van de grootste historische droogtes doormaakt. De laatste jaren haalden we nauwelijks 2/3 van het gemiddelde van 700 mm neerslag/jaar en 2012 (231 mm) kwam nog niet aan één derde. Het grootste deel van het bisdom is sertão (steppe) maar een deel behoort al tot de Chapada Diamantina en zelfs tot het befaamde Nationaal Park van die Chapada.

In 2000 werd Ruy Barbosa Zusterbisdom van Gent. En in juli dit jaar verwachten we de 200 Vlaamse deelnemers aan de WereldJongerendagen in Rio de Janeiro eerst voor een week kennismaking in onze lokale kerk. Je hoort er nog van!

Sinds een paar jaar kijk ik regelmatig naar de Standaard-Het Nieuwsblad Online én het nieuws uit Oosterzele, waarvoor dank! We begonnen net de Goede Week met een mooie viering: de palmwijding in de 'Baixada'; daar begon de palmprocessie naar de kathedraal voor de eucharistieviering met enthoesiaste deelname van de jongeren.

Aan allen een echt Goede - wij zeggen Heilige - Week en al een Zalig Paasfeest, met Gods milde zegen. Een Braziliaanse abraço, in de verrezen Christus.'

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio