Vijf kastanjebomen worden gekapt

Tuin kapel Ten Eikenen opgewaardeerd

Tuin kapel Ten Eikenen opgewaardeerd

Foto: wiva

Zonhoven - De tuin aan de kapel van Ten Eikenen krijgt straks een historisch tintje. Het schepencollege wil de tuin opwaarderen met planten en bomen die typisch zijn voor kapeltuinen. Daarom worden vijf kastanjebomen gekapt en oude struiken en planten verwijderd en vervangen.

Het schepencollege heeft een dossier opgestart voor de heraanleg van de tuin aan de Kapel Ten Eikenen. De tuin is 10 are groot en heeft een beplanting die niet langer voldoet. De vijf kastanjebomen die de tuin domineren zijn in het verleden niet goed gesnoeid en de boomstammen vertonen inrotting. De overige beplanting is verouderd en moet verjongd worden. Verder zijn er zijn lege vakken in de tuin. Daarom worden de kastanjebomen gekapt. Maar de eik blijft wel staan en krijgt een aangepaste boomverzorging.

Geklasseerd

De volledige site – de  kapel en de  omgeving – staan ingetekend als geklasseerd moment. Daarom wil de gemeente voor de herinrichting samenwerken met Regionaal Landschap Lage Kempen. Die instantie heeft ervaring met de heraanplanting van dergelijke sites en weet welke plantensoorten vroeger voorkwamen rond kapellen. De gemeente doet daarom een beroep op die instantie om een nieuw beplantingsplan op te maken. Maar eerst moet er nog een vergunning komen om de kastanjebomen te kappen en nieuwe bomen te planten. De voorkeur gaat naar kleinbladige lindebomen, een boomsoort die vaak voorkomt aan kapellen. Het is wel de bedoeling dat zowel het pad in de tuin als de poëzietafels blijven.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio