Een van de bijzonderste werken uit de rijke collectie van het Erasmushuis is 'De aanbidding der wijzen', een drieluik van Jeroen Bosch (ca. 1450-1516), die wereldberoemd is om de helletaferelen van zijn 'Tuin der lusten'. De Nederlandse schilder of iemand uit zijn atelier maakte het waarschijnlijk in opdracht van de Anderlecht kerk Sint-Pieter-en-Guido, waar het jarenlang een prominente plaats had in het koor. In 1973 werd het gestolen uit de kerk. Ann Arend, conservatrice van het Erasmushuis, legt uit. "Dieven maakten een opening gemaakt in een glasraam links van het koor en daalden via een zes meter lange koord af tot op de kerkvloer, van waaruit ze toegang hadden tot het werk. Om het drieluik terug te vinden, zette de politie een val op. Een kenner van oude schilderijen gaf zich uit als kandidaat-koper en maakte een afspraak met de dieven op een hotelkamer in Diegem waar het werk zich bevond. Hij herkende het schilderij en op zijn teken vielen de agenten de kamer binnen en arresteerden de twee dieven. Na het incident besloot de kerkfabriek, de eigenaar van het schilderij, om het werk een veilig onderkomen te geven in het Erasmushuis."


De smid en de leerlooier
Het Erasmushuis vierde dit weekend de vijfhonderdste verjaardag van het overlijden van Bosch met een groots feest uit de tijd van Erasmus en Bosch. Bezoekers maakten kennis met ambachten uit de vijftiende en zestiende eeuw, zoals dat van de beeldhouwer, de smid en de leerlooier. De optredens van de muzikanten en dansers in historische kledij werden erg gesmaakt, evenals de fabels en de legenden die de gepassioneerde vertellers ten berde brachten. "Dit feest is geweldig, maar het Erasmushuis is op zich ook al erg de moeite," vertelt Cyriel Josset uit Ukkel, terwijl het houten plafond boven hem kraakt onder de voetstappen van de talrijke aanwezigen. "Het is jammer dat niet veel Brusselaars dit kennen. Ik kom zeker nog terug."


Dekking zoeken
Het Erasmushuis is een van de oudste van Brussel. Erasmus (ca. 1467-1536) heeft er niet gewoond, maar wel verbleven van mei tot oktober 1521. Hij was naar Anderlecht gekomen om dekking te zoeken voor zijn tegenstanders aan de Leuvense faculteit theologie en om er te werken aan zijn derde Latijnse vertaling van het Nieuwe Testament. De gemeente kocht en restaureerde het pand begin twintigste eeuw en opende er in 1932 een museum. Via schilderijen, meubels en originele uitgaven van Erasmus' werk, schept het museum een beeld van het leven van de humanist en de intellectuele kringen van de Reformatie.
Op 8 december opent het Erasmushuis de tentoonstelling 'Ten koste van mijn nachtrust. Het Nieuwe Testament van Erasmus', en dat naar aanleiding van de vijfhonderdste verjaardag van de eerste publicatie van zijn magnum opus.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio