Karls Klare Kijk

VIDEO. Tatika Bovendaerde verheft wielrijden tot kunst

We hebben ze gevonden. Dé vraag om de gespecialiseerde sportquizzer mee te verschalken: 'Wat weet je over Tatika Bovendaerde?' Tenzij u een familielid of een kennis van de persoon in kwestie bent, lijkt de kans me uiterst klein dat u een zinnig antwoord verzint.

Bovendaerde is Belgisch en wereldtop in het... kunstwielrijden. Kunstwielrijden is de kunst om met een aangepaste fiets figuren te tekenen rond een cirkel die op een cyclobalveld is aangebracht. Die laatste sport heb ik zelf nog beoefend en ik zag ze vaak bezig, de meisjes van de club (Blijf Jong Sint-Jan Ieper) waar ik deel van uitmaakte. Aansluitend op onze training was de zaal gereserveerd voor de frêle verschijningen. Na de viriele duels, met als enige objectief om de bal in het doel van de tegenstander te deponeren, ruimden we plaats voor de elegantie van de kunstwielrijdsters.

Met de grootste bewondering bleef ik vaak een uur op mijn stoeltje gekleefd om te zien hoe ze zich al fietsend in diverse standjes krulden en hun rijwiel met de toppen van hun tenen op een klassiek muziekstuk een cirkel of een acht lieten draaien. Het resultaat van honderden uren voorbereiding waarbij de bovenbuis niet zelden voor pijn had gezorgd. Tranen nooit ver weg, valpartijen talrijk. Maar evenveel keer stonden ze recht en probeerden ze nog eens.

Negende op WK in Japan

Fietsacrobate Tatika Bovendaerde eindigde vorige week negende op het wereldkampioenschap in Japan. Ik kan me moeilijk voorstellen dat ze met een ruime subsidie naar de andere kant van de wereld is vertrokken. En voor de aandacht moet ze het ook niet doen. In de zaal een paar tientallen onwetende Japanners, thuis geen acht regels in de krant of een vermelding in een sportbulletin waard. Uren onverdroten inzet in een waanzinnige zoektocht naar de perfectie die niet bestaat. Elke training een offer dat zich uitbetaalt in de beloning van een tiende van een punt. Het applaus enkel van de eigen vriend, de ouders en haar kunstwielrijdende zusjes Xenia en Maya. Voor de rest weet - op een paar mensen in Merelbeke en omgeving na - niemand wat ze doet. Zulke sporters dwingen respect af. Topsport als pure passie. Proficiat, Tatika!

Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.