autosalon

Autokrediet niet altijd goedkoopst bij bank

Autokrediet niet altijd goedkoopst bij bank

rr

Deze week opende het Autosalon zijn deuren. Wil je met een fonkelnieuwe, glimmende wagen huiswaarts rijden maar zit je wat krap bij kas, dan kan een autofinanciering soelaas bieden. We gingen op zoek naar de goedkoopste autokredieten. Frida Deceunynck

Voor de autoliefhebber is het autosalon dat niet alleen het sein om op zoek te gaan naar de mooiste auto voor de beste prijs, maar ook naar het ideale krediet met de laagste rentevoet. Wij deden de test met een willekeurig gekozen auto: de Citroën C4 Picasso (zie tabel).

Een eerste vaststelling daarbij is dat inmiddels al vijf banken ecokortingen geven aan klanten die een milieuvriendelijke wagen kopen. Naast Dexia, BNP Paribas Fortis en Ethias hebben milieubewuste autokopers sinds dit jaar ook bij KBC en Crelan recht op een tariefreductie wanneer ze een auto aanschaffen met een beperkte CO2-uitstoot. Bij Dexia, BNP Paribas Fortis en KBC heb je recht op zo'n korting wanneer de wagen volgens de officiële classificatie een A, B of C-label heeft (meer info hierover op www.schoneauto.be).

Concreet betekent dit dat de CO2-uitstoot maximum 160 g/km mag bedragen voor een benzinewagen en maximum 145 g/km voor een dieselversie. Ethias is iets strenger en geeft de ecokorting enkel voor auto's met een CO2-uitstoot van maximum 115 g/km. En Crelan gooit het over nog een andere boeg en geeft een milieukorting aan klanten die kunnen aantonen dat de nieuwe wagen minstens 10 procent minder CO2 uitstoot dan de oude die vervangen wordt.

Bijkomende kortingen

Naast de ecokorting worden er hier en daar ook nog andere kortingen weggegeven. AXA bijvoorbeeld geeft een prijsvoordeel aan klanten die hun lening afbetalen in maximaal 36 maanden, bij BNP Paribas Fortis is een bijkomende korting mogelijk voor kredietnemers die een schuldsaldoverzekering afsluiten als waarborg voor hun lening en Crelan hanteert een extra voordelig tarief voor aandeelhouders van de bank. En natuurlijk zijn er ook nog altijd commerciële kortingen mogelijk. Bij Centea kan het tarief voor bestaande klanten met een goed kredietdossier door de commerciële korting dalen tot een bodemtarief van 4,29 procent, wat meteen ook het laagste tarief is onder de banken.

Zonder voorschot

Een absolute bodem? Toch niet. Stap je niet rechtstreeks naar de bank maar laat je je nieuwe wagen financieren via de verkoper, dan kan je mogelijk nog een goedkopere lening in de wacht slepen.

Bij KIA en Opel bijvoorbeeld werd de magische grens van 4 procent doorbroken en kan je al een autolening krijgen tegen een rente vanaf 3,99 procent. En bij Volkswagen-Audi zakt het bodemtarief tijdens het Autosalon onder welbepaalde voorwaarden zelfs tot 2,99 procent. Houd er wel rekening mee dat je in vele gevallen een voorschot van minstens 15 procent zelf moet betalen als je een financiering afsluit via de verkoper. Zo'n voorschot is in principe wettelijk verplicht wanneer de lening wordt afgesloten bij de verkoper maar kan relatief gemakkelijk omzeild worden. In de praktijk kan je dan ook bij de meeste autoverkopers een financiering zonder voorschot afsluiten. En soms zelfs tegen een zeer scherpe rente, die geen enkele bank in haar kantoren kan afficheren.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees