Het Emanuel Hielstadion: een rijke geschiedenis

GENT - De naam van het stadion verwijst naar de letterkundige Emanuel Hiel (1834-1899), auteur van talrijke gedichten, drama's en blijspelen. Hiel was één van de vurigste voorvechters van de Vlaamse Beweging en was bevriend met o.a. Peter Benoit, Hendrik Conscience en Prudens Van Duyse. Volgens een anekdote zou hij in Parijs ooit tegen de Arc de Triomphe geürineerd hebben als protest tegen de Franse cultuur.

Racing werd gesticht in 1899 en speelde de eerste jaren aan de Steenweg naar Lourdes, niet zo ver van waar het nieuwe stadion werd opgericht. In 1905 verhuisde de club naar het Emanuel Hielstadion. Geen enkele club zou zo lang in hetzelfde stadion gespeeld hebben.

De huidige zittribune dateert van 1982 (zie interview met Marcel Pennoit). Daarvoor stond er een houten tribune die nog voor 1920 gebouwd werd. De inmiddels afgebroken staantribune kreeg pas in de jaren '60 een dak.

De huidige capaciteit van het stadion bedraagt officieel 6.500 man. Het recordaantal toeschouwers bedraagt 15.000 voor de derby in 1953 tegen AA Gent. Racing won die match met 3-0.

In 1986 organiseerde toenmalig manager Patrick Orlans een België-Nederland voor ex-internationals. Daar kwamen niet minder dan 4 500 toeschouwers op af.

In 1988 speelde Racing een comeptitiewedstrijd tegen aartsrivaal St. Wetteren voor 3 500 man.

Racing mocht in totaal tienmaal een titel vieren in het Hielstadion. De laatste twee in bevordering. Marc Notredame schoot in 1994 Racing, toen onder leiding van speler-trainer Luc Vanderschommen, met een heerlijke knal vanop dertig meter naar derde klasse. In 2008 pakten de ‘ratjes', met Bart Mauroo aan het roer, na een opmerkelijke eindspurt de titel. Een jaar later volgde de pijnlijke degradatie.Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio