Verouderde kusttrams worden vernieuwd

Verouderde kusttrams worden vernieuwd

De huidige kusttrams zijn al dertig jaar oud. nmi Foto: © nmi

BLANKENBERGE - Unizo heeft aan burgemeester Patrick De Klerck (Open VLD) een bundel met kustprioriteiten overhandigd. Daarin komt onder meer de innovatie van de kusttram aan bod. 'We plannen inderdaad nieuwe tramstellen in de toekomst', reageert vervoersmaatschappij De Lijn.

Ondernemingsorganisatie Unizo pleit voor investeringen op korte termijn, zodat de Belgische kust een betere uitstraling krijgt. Eén van de zaken waar aan gewerkt moet worden, is de mobiliteit aan de kust en de kusttram in het bijzonder. 'We willen de kust als toeristische regio uitspelen en juist daarom is de toegankelijkheid belangrijk', zegt kustadviseur Kobe Broos.

Burgemeester Patrick De Klerck (Open VLD) bevestigt dat de kusttram aan vernieuwing toe is. 'De kusttram kan wel een facelift gebruiken', zegt hij. 'Tijdens de zomermaanden hebben we al enkele Hermelijntrams (een type van tram, red.) ingezet om voldoende vervoer te garanderen tijdens het seizoen. We laten die uit Antwerpen komen. Die trams zijn nieuwer dan de kusttrams die dateren van 1980.' Een tram gaat ongeveer 30jaar mee.

Snelle trams

Vervoersmaatschappij De Lijn sluit niet uit dat er op lange termijn volledig nieuwe trams komen langs de kust. 'De huidige kusttrams kregen enkele vernieuwingen op mechanisch en elektrisch vlak waardoor de levensduur van de trams met tien jaar wordt verlengd', legt Inge de Bruyne uit, persverantwoordelijke van De Lijn. Toch is het gebruik van de Hermelijntram maar een tijdelijke oplossing. 'De huidige kusttram is een kruising tussen een stads- en sneltram', vertelt de Bruyne. 'Kusttrams rijden snel tussen twee haltes en vervoeren zoveel mogelijk passagiers. De kusttrams hebben extra ruimte zodat passagiers met bagage er gebruik van kunnen maken, en de grote ruiten laten de passagiers van de kust genieten. Aangezien de Hermelijntram meer een stadstram is die vooral wordt gebruikt voor korte ritten, passen die niet voor onze kust. Ze zijn ook minder breed. De Antwerpse trams zijn dus een perfecte noodoplossing tijdens de zomermaanden, maar nieuwe bredere tramstellen zijn noodzakelijk.'

(nmi)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio