Jan Reyns financieel journalist

Luisteren naar ECB

Luisteren naar ECB

Foto: © pvg

Een positieve indicator over de Amerikaanse industrie gaf de beurzen een goede start. Maar het blijft uitkijken naar het jobrapport vrijdag en vandaag naar de ECB.

De Europese beurzen gingen gisteren met winst van start, ondanks de gestegen werkloosheid in de eurozone. Met 10,9procent is het werkloosheidspercentage het hoogste sinds de start van de euro. Maar er zijn veel redenen waarom de Europese beleggers deze cijfers negeerden.

Ten eerste was het geen verrassing, ten tweede was dat cijfer in februari al opgelopen tot 10,8procent. Ten derde en vooral: op 1mei is in de VS een van de belangrijkste voorlopende indicatoren bekendgemaakt. Daaruit bleek dat het vertrouwen van de Amerikaanse industrie in april is gestegen terwijl een daling werd verwacht. De zogenaamde ISM-index (Institute for Supply Management) van de industrie steeg van 53,4 punten in maart tot 54,8 in april. Bovendien verbeterde de deelcomponent 'nieuwe bestellingen' van 54,5 naar 58,2 en die voor tewerkstelling van 56,1 naar 57,3 punten.

Dat de Europese beurzen gisternamiddag toch terugvielen en Wall Street negatief opende, was te wijten aan de tegenvallende cijfers die de Amerikaanse loonstrookverwerker ADP bekendmaakte. Op basis van de data in april schat ADP dat er 'maar' 112.000 jobs bijkwamen. Waarnemers hadden een cijfer rond 160.000 verwacht.

De cijfers die ADP publiceert, gaan alleen over de jobs in de privésector en komen enkele dagen voor de Amerikaanse overheid zelf het 'officiële' banencijfer over de voorbije maand publiceert. Gemiddeld wordt vrijdag een cijfer van 170.000 verwacht. Daarin zijn de overheidsjobs inbegrepen. De cijfers van ADP zijn niet altijd een goede indicatie voor de officiële cijfers, maar op zoek naar houvast probeert iedereen van elk cijfer een pronostiek te maken.

Ook het beter dan verwachte vertrouwen van de Amerikaanse industrie (ISM) moet worden gerelativeerd. De dienstensector is veel belangrijker voor de globale werkgelegenheid. Het blijft dus uitkijken naar het officiële jobcijfer vrijdag.

Vandaag vergadert de ECB in Spanje. Dat is al lang afgesproken en dus toeval, maar toch is het uitkijken naar wat er wordt gezegd over het gebrek aan groei in de eurozone en vooral wat er moet gebeuren met het zwarte schaap, Spanje. Gisteren zakte de Spaanse nationale beursindex IBEX alweer met 2,5procent. Het verlies dit jaar loopt al op tot 20procent.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees