Gemeenten rond Demer werken samen

Betere bescherming tegen wateroverlast

Betere bescherming tegen wateroverlast

In de 'sHertogemolens in Aarschot werd gisteren een samenwerking afgesloten voor de ontwikkeling van de Demervallei tussen Diest en Werchter. ibo Foto: © Inge Bosschaerts

AARSCHOT/DIEST/ ROTSELAAR/SCHERPENHEUVEL-ZICHEM - De gemeenten rond de Demer gaan samenwerken met het Bekkebestuur Demer, Waterwegen en Zeekanaal, de Vlaamse regering en de provincie voor de ontwikkeling van de Demervallei tussen Diest en Werchter. Zowel qua waterbeheersing als met het oog op recreatie.

Van Diest naar Werchter fietsen over de Demeroever: het blijft voorlopig nog toekomstmuziek, al wordt er achter de schermen wel naarstig aan gewerkt.

Gisteren hebben de gemeenten rond de Demer een samenwerking afgesloten met het Bekkebestuur Demer, Waterwegen en Zeekanaal, de Vlaamse regering en de provincie voor de ontwikkeling van de Demervallei tussen Diest en Werchter. Het gaat om de gemeenten Aarschot, Begijnendijk, Diest, Rotselaar en Scherpenheuvel-Zichem. De samenwerking moet het natuurlijke karakter van de Demervallei opnieuw versterken.

'Goed nieuws', vindt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits(CD&V). 'Als alle neuzen in dezelfde richting staan, is het makkelijker om projecten te realiseren. Cruciaal in dit dossier is de bescherming van de omwonenden van de Demer tegen wateroverlast.'

Dat al die investeringen op het vlak van waterbeheersing z'n vruchten afwerpen, werd vorig jaar bewezen in Diest. Tijdens de zware watersnood in november vorig jaar moet het zowat de eerste keer geweest zijn dat de inwoners van Diest op televisie beelden van overstromingen te zien kregen, zonder dat ze zelf met natte voeten zaten. Want de stad was in het verleden traditioneel een van de eerste om in de klappen te delen bij overstromingen. Vorig jaar niet. Een gevolg van de intensieve strijd die het bestuur de jongste jaren gevoerd heeft tegen het water. Zo werden in de Demervallei dure wachtbekkens aangelegd, wat de stad bij noodweer van waterellende moet besparen.

Bedoeling is in de hele Demervallei ingrepen te doen om overstromingen zo veel mogelijk te vermijden. 'Sinds de zware overstromingen in 1998 kijken we in het Hageland niet meer allemaal met een liefdevolle blik naar de Demer', zegt Vlaams-Brabants gedeputeerde van Toerisme, Monique Swinnen(CD&V).

'Heel wat mensen zijn bang voor de Demer. Bedoeling is daarom binnen het kader van de ontwikkeling van de Demervallei opnieuw meer ruimte te geven aan het water, zodat er beter bescherming geboden wordt bij wateroverlast. Om overstromingen verder in te dijken zijn de veiligheid van de inwoners en de waterbeheersing in het Demerbekken belangrijke uitdagingen waar we in de toekomst verder in zullen investeren.'

Ook op vlak van toerisme zullen initiatieven worden genomen. Er zijn al fietsverbindingen naast de Demer tussen Werchter en Aarschot en tussen Zichem en Diest. Bedoeling is op termijn de volledige afstand met fietspaden te overbruggen. In Aarschot wordt momenteel al gewerkt aan een fietspad op de Demeroever tussen Aarschot en Testelt.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio