Europese en Afrikaanse leiders blijven weg op eedaflegging

Kabila II zonder prominenten

Kabila II zonder prominenten

Joseph Kabila legt de eed af. Zijn opponent Tshisekedi wil vrijdag hetzelfde doen. ap Foto: © John Bompengo

Joseph Kabila (40) werd gisteren voor een tweede ambtstermijn als president van Congo ingezworen. Maar veel hoog bezoek mocht hij niet ontvangen. Het enige aanwezige staatshoofd was de Zimbabwaanse dictator Mugabe.

Joseph Kabila Kabange blijft ook de volgende vijf jaar president van Congo. Op 9december had de Congolese kiescommissie Ceni Kabila als winnaar aangeduid van de presidentsverkiezing, met 49procent. Nummer twee Etienne Tshisekedi behaalde volgens de Ceni 32procent. Daarna bekrachtigde het Congolese Hooggerechtshof die zege. De eedaflegging, gisterochtend in een congrescentrum in Kinshasa, was daarom de volgende logische stap.

Kabila beloofde onder meer jobs, een verbetering van het zakenklimaat in Congo en het herstel van de door oorlogen verwoeste infrastructuur. Joseph Kabila is president van Congo sinds de moord op zijn vader, Laurent-Désiré Kabila, in 2001. Bij zijn vorige verkiezing, in 2006, stelde Joseph Kabila eveneens vijf werven voor de heropbouw van Congo voorop. Vijf jaar later is van die verkiezingsbelofte weinig, zo niet helemaal niets in huis gekomen.

Sterk diplomatiek signaal

Normaal gezien moest Kabila, die officieel dus 49procent behaalde, in de eerste ronde minstens 50procent behalen om een tweede ronde in de presidentsverkiezing uit te sluiten. Maar de tweede ronde werd in januari afgeschaft in een grondwetswijziging, op Kabila's maat geschreven, die het voor hem mogelijk maakte om in één ronde, en met een relatieve meerderheid, te worden herkozen.

De presidentsverkiezing zelf verliep volgens alle internationale waarnemers chaotisch en doorspekt met onregelmatigheden. Het Amerikaanse Carter Center noemde het resultaat van de verkiezing daarom ongeloofwaardig.

Opvallend was dat op basis van de voorlopige kiesresultaten (vóór de bekrachtiging door het Hooggerechtshof) niemand Kabila feliciteerde. Dat gold al als een sterk diplomatiek signaal.

Heel wat prominenten die een uitnodiging hadden gekregen om Kabila's eedaflegging bij te wonen, blonken gisteren uit door afwezigheid. De Europese Unie zat op één lijn, waardoor geen enkel Europees staatshoofd of Europese minister de ceremonie bijwoonde. Ook de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) sloeg de uitnodiging af, teleurgesteld 'omdat het Hooggerechtshof de resultaten niet diepgaander, kritischer en onafhankelijker had onderzocht'.

Ons land werd op de eedaflegging vertegenwoordigd door ambassadeur Dominique Struye. Dat is magertjes, in vergelijking met Kabila's eedaflegging in 2006. Toen woonden vier ministers en eurocommissaris Louis Michel de ceremonie bij.

Opvallend is ook de reactie van andere Afrikaanse landen. De Zimbabwaanse dictator Robert Mugabe was het enige aanwezige Afrikaanse staatshoofd in Kinshasa. Alle andere landen stuurden een minister, parlementsvoorzitter of premier.

Tshisekedi blijft betwisten

Gisteren waren de ordetroepen opnieuw in verhoogde staat van paraatheid. In Kinshasa stonden de legertanks klaar. Vrijdag wordt opnieuw een risicovolle dag in Kinshasa. De oppositiekandidaat Etienne Tshisekedi betwist het resultaat nog altijd, en kondigt die dag zijn eigen, alternatieve eedaflegging aan.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees