Politie Geel behoudt vertrouwen in detectieapparaat

Dure bomdetector blijkt compleet nutteloos

De Britse politie heeft de zaakvoerder van een bedrijf opgepakt dat een controversiële bomdetector produceert. Het apparaatje, dat 25.000 euro kost, blijkt langs geen kanten te werken. Ook de politie van Geel-Laakdal- Meerhout bezit een exemplaar, maar blijft erbij dat het toestel werkt. Werner Rommers

De 53-jarige Jim McCormick, zaakvoerder van het beveiligingsbedrijf ATSC, is afgelopen vrijdag door de Britse politie gearresteerd op verdenking van fraude. Hij kwam pas vrij na het betalen van een hoge borgsom. In een mededeling zegt de Britse politie dat McCormick ‘mogelijk levens in gevaar bracht door zijn misleiding'.

De Britse overheid heeft ondertussen een exportverbod van het toestel afgekondigd naar landen als Afghanistan en Irak, de grootste afzetmarkt van het bedrijf. ‘Op basis van tests blijkt dat het apparaat niet geschikt is voor bomdetectie', stelt het Britse departement voor Business Innovation and Skills, verantwoordelijk voor het exportverbod.

Het bewuste apparaat is de ADE651. Volgens McCormick kan het draagbare toestel op basis van elektromagnetische stralingen cocaïne en heroïne maar ook explosieven en wapens opsporen. Of zoals McCormick het recent zelf uitlegde: ‘Het vindt alles, gaande van springtuigen tot olifanten'.

Goedkoop is het toestel niet: 25.000 euro. De Irakese overheid kocht voor 60miljoen euro dergelijke apparaten aan. Na een bijzonder bloedige zelfmoordaanslag aan een controlepost, waar soldaten nochtans deze apparaten gebruikten, begon de Irakese overheid onraad te ruiken. Actualiteitenmagazine BBC Newsnight beet zich daarop vast in de affaire.

Niet eens microprocessor

De labotests die de BBC bestelde, lieten geen spaander heel van de ADE651. ‘Het apparaat heeft niet eens een microprocessor of een geheugen', aldus Sidney Alford, een befaamde explosievendeskundige die het apparaat helemaal uit elkaar haalde. Ook Cambrigdeprofessor Markus Kuhn kwam tot het besluit dat het onmogelijk kan werken. Een gecontacteerde Amerikaanse generaal zei dat het toestel maar één ding goed kon opsporen: ‘goedgelovige zielen'.

In ons land bezit de politie van Geel-Laakdal-Meerhout de ADE651. ‘We hebben het toestel al een jaar of vier', zegt korpschef Eddie Hendrickx. Hij beklemtoont wel dat zijn agenten het alleen maar gebruiken om drugs op te sporen. Hendrickx, die de Belgische verdeler om uitleg gaat vragen, wil niet gezegd hebben dat zijn korps zich heeft laten oplichten. ‘Bij de demonstratie die we kregen, waren ook mensen van het parket van Turnhout aanwezig. Ook zij waren onder de indruk.'

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S