VTS legt contact met internationaal ruimtestation ISS

Educatieve raket is vertrekkensklaar

Educatieve raket is vertrekkensklaar

De school heeft een imposante raket neergepoot in de werkplaats. cdb Foto: © Marie-Christine De Bruyne

SINT-NIKLAAS - Vrije Technische Scholen (VTS) uit Sint-Niklaas lanceren hun eigen raket. Die zal vanuit de school een radioverbinding maken met het International Space Station (ISS), dat om de aarde draait. Leerlingen uit diverse richtingen werken mee.

Het ISS spreekt tot de verbeelding, zeker als je zelf een radioverbinding kunt maken met het ruimtetuig. De VTS neemt de kans te baat om via het Amateur Radio International Space Station een project op te starten.

'Scholen kunnen op die manier in contact komen met astronaut André Kuipers', vertellen leerkrachten Wim De Boeck en Hans De Beer. 'Alle afdelingen zijn bij het project betrokken', vertelt algemeen directeur Dirk Govaert. 'Er komt metaal bij te pas, hout, elektriciteit, scheikunde...' De school heeft een imposante raket neergepoot in de werkplaats. Het is een soort drietrapsraket, klaar om te worden gelanceerd. Leerlingen hebben ook al houten miniatuurreplica's gemaakt. Met de nodige waterenergie geraken die tuigen nu al zeventien meter ver. De raket zelf krijgt later allicht een monumentale vaste stek aan de VTS-site Breedstraat.

'De raket in inox weegt zo'n 350 kg en is 4 meter hoog', zeggen leerkrachten Luc De Coninck en Wim De Boeck. 'De leerlingen hebben een twintigtal vragen opgesteld zoals hoe de astronauten slapen, eten, hoe de zwaartekracht daar in de ruimte moet worden berekend. Afhankelijk van de duur van het venster waarin het ISS boven ons land passeert, hebben ze ongeveer tien minuten tijd om vragen af te vuren, vermoedelijk in de week van 16 tot 22 januari.'

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio