Vervotte wil Vlaanderen leren opvoeden

Er is veel expertise in Vlaanderen inzake opvoedingsondersteuning. Toch gebeurt het nog vaak dat ouders geen antwoord vinden op hun vragen. Veertien opvoedingswinkels moeten daar verandering in brengen.

De Vlaamse minister van Welzijn, Inge Vervotte (CD&V), wil in de dertien Vlaamse centrumsteden en Brussel telkens een opvoedingswinkel erkennen en subsidiëren. Ze heeft daartoe een budget van 350.000euro klaar. De minister verstuurt nog deze week een oproep aan de lokale besturen. Dossiers moeten voor 1september worden ingediend.

Ook bestaande opvoedingswinkels kunnen zich hiervoor aanmelden. Er zijn nu al zulke 'winkels' in Genk, Oostende en Turnhout. Ook Brussel (Schaarbeek), Roeselare en Leuven dingen naar de titel.

'Maar het volstaat niet om een winkelruimte te huren en daar wat brochures te leggen', aldus Vervotte. 'We hebben een visietekst klaar die de te subsidiëren initiatieven moet onderschrijven. Op die manier bewaken we de kwaliteit.'

Waaraan moeten de erkende opvoedingswinkels voldoen? Om te beginnen moeten ze netwerken met al wie in hun gemeente gezinnen ondersteunt: scholen, CLB's, de jeugdhulp, etcetera.

Een verplichte 'toegangspoort' wordt het niet: 'Ouders hoeven zich niet per se eerst in zo'n winkel aan te bieden. We willen het gewoon gemakkelijker maken voor ouders die de weg nu nog niet vinden', aldus Vervotte. (vbr)Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees