Separatisme neemt niet toe

Is de BHV-crisis het bewijs dat het separatisme de wind in de zeilen krijgt in Vlaanderen, zoals FDF-kopstuk Maingain niet moe wordt te herhalen? Eigenlijk niet, leert onze peiling. Maar de schrik zit er wel in.

Achter de stelling dat ‘de enige oplossing voor deze crisis de splitsing van België is' staat 33 procent van de Vlaamse kiezers. Dat is zo ongeveer wat Vlaams Belang en N-VA samen scoren in de klassieke peilingen. Maar dat cijfer ligt zeker niet hoger dan pakweg vijf of tien jaar geleden. Een ruime Vlaamse meerderheid van 58 procent blijft gekant tegen een splitsing van België. Uiteraard is die meerderheid over de taalgrens nog veel groter: 80 procent.

De vrees dat de BHV-crisis de splitsing toch naderbij kan brengen, op korte termijn zelfs, leeft bij 37 procent van de Vlamingen. Weinig minder dan aan Franstalige kant: 44 procent. Opvallend: nog maar net de helft van de Vlamingen deelt die vrees (nog) niet. En dat is 10 procent meer dan aan Franstalige kant. Samengevat: de Vlamingen willen de splitsing van het land niet, maar worden er wel beducht voor.

Corrigeer

MEER NIEUWS