Annick Aters kent haar Bourgognewijnen

Brechtse sommelier wint prestigieuze prijs

© © Neel Vermeiren

Annick Aters van het restaurant Torsk in Brecht heeft de 'Prix le Montrachet' voor professionele sommeliers gewonnen. Haar grote kennis van witte Bourgognewijnen was een sterke troef. Met Annick toasten we op het nieuwe jaar.

Neel Vermeiren

Een glas wijn drinken bij Annick Aters is een van de geneugten van het leven. In de glans van de Bourgogne herkent ze de wijncultuur van deze befaamde Franse wijnstreek. De

Prix Le Montrachet

, georganiseerd sinds 1988, wordt jaarlijks uitgereikt aan een professionele sommelier omwille van zijn of haar kennis over de witte Bourgognewijnen en de samenstelling van zijn wijnkaart.

Wijnkaart

'De selectie van de laureaten gebeurt op basis van drie criteria. Een jury test de deelnemers op hun kennis over witte Bourgognewijnen en de wijncultuur van de Côtes de Beaune. Daarna wordt de wijnkeuze bij een opgelegd menu bekeken. Een derde peiler is de kwaliteit van de wijnkaart waar de sommelier zijn beroep uitoefent', zegt Aters. De uitzonderlijke kwaliteit van de wijnkaart heeft volgens de jury de doorslag gegeven. Annick mag haar trofee in ontvangst nemen tijdens de receptie met het organiserend comité in Puligny-Montrachet. Daarnaast zullen meerdere wijndomeinen haar persoonlijk ontvangen.

Passie

Annick heeft al vele jaren een passie voor Bourgognewijnen. 'Als jong meisje mocht ik bij mijn vader al proeven van de wijn. Mijn restaurant baat ik nu 23 jaar uit met mijn man en ik sta al die tijd in voor de keuze van de wijnen. De Bourgognewijnen zijn gelinkt aan de velden. Door de wijnboeren te bezoeken en hun vertrouwen te winnen kon ik me verdiepen in hun cultuur. Ik ben ook lid van de Vlaamse sommeliers. Die organiseren reizen naar wijnproducenten en zo was ik al in Argentinië, Australië en Zuid-Afrika.', zegt Aters.

Voor de jury moest ze een wijn kiezen bij Bresse kip met foie gras en boschampignons. Het werd een Puligny-Montrachet omwille van zijn verfrissende smaak. Bij het bord Franse kazen uit de regio koos Annick een Meursault, wat volgens de jury een perfect huwelijk was omwille van de smaak van amandelen en noten.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs