Historische watermolen wordt openbaar verkocht

Historische watermolen wordt openbaar verkocht

Bij de watermolen hoort ook een Kempense langgevelhoeve.pkk Foto: © Paul Keyenberg

KASTERLEE - De historische watermolen en de bijhorende langgevelhoeve worden morgen, donderdag 31maart, openbaar verkocht in De Mansarde in Tielen.

De knap gerestaureerde watermolen en omgeving werden al in 1953 als landschap beschermd. In 1993 werden de molen en het woonstalhuis ook als monument erkend. De huidige eigenaars kochten het 22 jaar geleden en woonden er ongeveer twintig jaar. Notaris Aloïs Van den Bossche uit Vorselaar zal molen en woonst te koop aanbieden in De Mansarde, Kerkstraat 129.

'De openbare verkoop start om 17.30uur', vertelt de notaris. 'De instelprijs noem ik niet, maar het is duidelijk dat de verkoop zich in de hogere prijsklasse situeert.' Het feit dat de molen beschermd is, verplicht de nieuwe eigenaar om het gekochte goed in perfecte staat te bewaren. Het siert de huidige eigenaars dat ze de woonst uitstekend hebben onderhouden en erg comfortabel hebben ingericht. Het ijzeren waterrad zou nog altijd maalvaardig zijn, maar niet echt in gebruik.

Laatste molenaar

De watermolen van Tielen ligt in een idyllische omgeving, ver van alle drukte. De huidige eigenaars hebben altijd veel belang gehecht aan de heemkundige waarde van de molen en het woonhuis. De eerste geschreven bronnen die over de watermolen aan de Aa melding maken, dateren uit 1526. De molen zou zeker nog een eeuw ouder zijn. Het molenhuis met een typische korfboog boven de deur werd in 1681 gebouwd. Het dak is gedeeltelijk met riet bedekt. De molen werd, net als het kasteel van Tielen, gedurende eeuwen vererfd. Fik Dionys kocht molen, woon- en bakhuis en paardenstal in 1918. De laatste molenaar, Louis Dionys, overleed in 1981.

Deze 'onderslag watermolen' fungeerde vooral als korenmolen. De openbare verkoop van morgen zal wellicht veel nieuwsgierigen trekken. De notaris hoopt het goed op één zitdag te kunnen toewijzen, maar het kan dat er nog een tweede zitdag volgt.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio