Provincie Antwerpen heet deze week Baltonia

Meer dan duizend militairen bevrijden 650 landgenoten

In Pulhof in Wijnegem was er zondag nog een druk bezochte tuinbeurs. Vandaag speelt het provinciaal domein een rol in een militaire oefening. jaa Foto: jaa

ANTWERPEN/MERKSEM/WIJNEGEM/GIERLE/HOOGSTRATEN/MALLE/LIER/RANST/NIJLEN/DUFFEL/MORTSEL/SCHOTEN - Met de landing van 240 paracommando's op de luchthaven van Deurne komt Active Trip 2012 vandaag echt op gang. Bij de militaire oefening, waarvoor in totaal liefst 1.200 militairen in actie komen, wordt de provincie Antwerpen omgedoopt tot Baltonia.

‘De inwoners van de provincie Antwerpen hoeven geen schrik te hebben wanneer ze dezer dagen colonnes met relatief licht militair materieel zien rijden en occasioneel het geluid van geweerschoten horen. Het is slechts een oefening, weliswaar een grote', zegt luitenant-kolonel Ivo Van Lembergen, die de communicatie voert van Active Trip 2012.

Het scenario is gebaseerd op situaties die zich mogelijk in het echt kunnen voordoen. In het fictieve Baltonia wonen en werken nogal wat Belgen en wanneer de politieke situatie er onrustig wordt, moeten die zo efficiënt mogelijk gerepatrieerd worden.

‘We maken gebruik van de luchthavens van Deurne – weliswaar alleen om te landen met vier C 130-vliegtuigen – en vooral Zoersel en Weelde. Op die laatste luchthaven zullen de para's met parachute gedropt worden. Vanuit Zoersel vindt wellicht eind deze week ook de evacuatie plaats met C 130-vliegtuigen richting Florennes.

Maar voor het zover is, moeten de ‘Belgen' de komende dagen eerst nog veilig de luchthaven van vertrek bereiken. ‘We hebben daarvoor in de provincie een tiental verzamelpunten aangeduid waar de ‘Belgen' onder bewaking van de para's worden voorbereid op de repatriëring (zie kaderstuk). Het gaat vooral om wat afgelegen chirolokalen, voetbalkantines en overheidsgebouwen. We kregen veel medewerking van alle diensten en verenigingen en ook op onze oproep eerder dit jaar naar vrijwilligers om te figureren in dit rollenspel als ‘burger', kwam veel positieve respons', aldus een tevreden luitenant-kolonel Van Lembergen.

Kasteel is ambassade

De kans dat er bij de oefening vergissingen of echte ongelukken zullen gebeuren, acht Defensie bijna nihil. ‘We hebben in de buurt van de actiepunten flyers uitgedeeld. De Antwerpenaren hoeven trouwens geen zware tanks te verwachten. We zetten alleen jeeps en lichte vrachtwagens in, naast onze C 130-vliegtuigen uiteraard. Als er al een schot gelost wordt, tijdens ‘incidenten' is dat vanzelfsprekend een losse flodder. We zullen het oefenterrein overal opnieuw netjes achterlaten', belooft Van Lembergen.

Ook het provinciaal domein Pulhof, waar de beurs Tuinkriebels zondag nog drieduizend bezoekers lokte, fungeert als decor in Active Trip 2012. luitenant-kolonel Van Lembergen: ‘Het kasteel zal dienst doen als de Belgische ambassade, die ook bewaakt wordt. Wat het helemaal levensecht maakt, is dat we voor deze oefening de medewerking krijgen van diplomaat Pascal Gregoire, die door de Belgische staat normaal gestationeerd is in Kosovo. Hij zal de rol van ambassadeur op zich nemen en de operatie repatriëring mee in goede banen leiden.'

Met vragen over de oefening kunnen inwoners van de provincie Antwerpen terecht op het nummer 0800-99.834.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio