Aquajogging voor letselgevoelige lopers

Ik ben een fervente loper, maar ik heb een zwakke knie. Af en toe heb ik te kampen met een blessure, zoals nu. Mijn dokter raadt mij aan het lopen even te staken en ondertussen aan aquajogging te doen. Maar ik weet niet hoe ik daar aan moet beginnen. Kan u enkele oefeningen geven die niet te belastend zijn voor mijn knie en die ik zelf in het zwembad kan uitvoeren?

Aquajogging is een alternatieve, ontlastende trainingsvorm waarbij het, mits gebruik van een gordel (Wetbelt of Aquajogger), mogelijk is om in het water de loopbeweging te imiteren zonder dat de botten, gewrichten, pezen en spieren van de onderste ledematen zwaar belast worden. Hierdoor zou zelfs de herstelperiode na een letsel kunnen worden verkort. Ik raad letselgevoelige lopers trouwens aan aquajogging als een vast onderdeel in hun globale training op te nemen. Het is immers de training die het dichtst aanleunt bij de looptraining.

De uitvoering van aquajogging is relatief eenvoudig. De gordel zorgt ervoor dat je in het water dezelfde loophouding kunt aannemen als tijdens het gewone lopen op het droge. In het begin is het best om het aquajoggen rustig uit te voeren om het juiste evenwicht te zoeken. Let er wel op dat je niet te fel voorover gaat liggen. Na enige tijd zul je voelen dat je echt kunt 'joggen' in het water, en dat je de beweging vlot kunt ondersteunen door je armbeweging. Als dit eenmaal lukt, ben je klaar om je normale looptraining uit te voeren: je kunt nu je opwarming (bijvoorbeeld skippings), duur- en tempolopen perfect nabootsen.

Houd er wel rekening mee dat het ritme van de beenbeweging trager zal zijn dan op het droge. De waterweerstand is immers veel groter dan de luchtweerstand (minimum ongeveer 10 slagen per minuut). Na een aantal gewenningstrainingen zul je weer in staat zijn je normale trainingshartslagen te bereiken.

Paul Van Den Bosch is uw coach bij Start to Sport. Mail uw vragen naar starttosport@nieuwsblad.be en lees zijn advies elke vrijdag in uw krant.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees