Superster Frida Kahlo lanceert Mexico-festival

Werk was nooit eerder in België te zien

Europalia China is nog niet afgelopen of de Brusselse Bozar serveert al het aperitief voor een nieuw kunstenfestival, dit keer rond Mexico. Vandaag start ‘!México!' met een schitterende tentoonstelling rond de heldin van de Mexicaanse kunst: de tragische Frida Kahlo. Jo De Ruyck

Had Frida Kahlo vandaag geleefd, dan was ze zo bekend geweest als Angelina Jolie en Paris Hilton samen. Van de eerste had ze de hersenen en het lef, van de tweede de behoefte om te behagen en geliefd te zijn. Ook in haar tijd, de eerste helft van de 20ste eeuw, genoot Kahlo al een sterrenstatus. Die dankte ze niet alleen aan haar schilderijen, maar net zozeer aan haar huwelijk met Diego Rivera, een van Mexico's grote kunstenaars die vooral naam maakte met zijn muurschilderingen. Kahlo koesterde een grenzeloze bewondering voor Rivera, en die leidde tot eeneen stormachtige relatie, ondanks hun leeftijdsverschil: toen ze in 1929 trouwden, was Kahlo 22 en Rivera al 43.

Zowel Kahlo en Rivera hadden licht ontvlambare karakters en dat botste voortdurend. Zozeer zelfs dat ze in 1939 scheidden, om het jaar daarop te hertrouwen. Dat had dan weer te maken met Rivera's amoureuze appetijt. De man was een onverbeterlijke schuinsmarcheerder en deelde het bed met talloze starlets en modellen. Zelfs van Frida's zus Cristina kon hij niet afblijven. Kahlo zette hem dat ruim betaald en rekende zowel Leon Trotsky als Josephine Baker tot haar minnaars.

Miskramen

Naar verluidt zou Rivera aan zijn buitenechtelijke relaties enkele kinderen hebben overgehouden, de kinderen die Frida zo graag wilde maar niet kon krijgen. Kahlo's verschillende miskramen waren een van de grote drama's in haar leven en dat is duidelijk te zien in haar werk. Ook in Brussel hangen schilderijen en tekeningen waarin ze op gruwelijke wijze verwijst naar het verlies van haar ongeboren baby's.

Dat was trouwens niet de enige tragedie in Kahlo's leven, dat al in 1954, na nauwelijks 47 jaar, voorbij was. Ze kreeg al op haar zesde polio, waardoor ze heel haar leven zou manken. Op haar 15de draaide het lot haar opnieuw een lelijke loer toen de bus waarin ze zat werd geramd door een tram. Een metalen stang boorde zich dwars door Kahlo's lichaam en dagenlang zweefde ze tussen leven en dood.

Maar ze overleefde, ook al moest ze 32 keer worden geopereerd. Ze droeg voor de rest van haar leven een strak korset en leed voortdurend pijn. Een jaar voor haar dood moest ze haar been laten amputeren, wat haar niet belette haar allereerste solotentoonstelling bij te wonen. Ze liet zich met bed en al naar de galerie brengen.

Schilderen in ziekbed

Het was trouwens in haar ziekbed dat Kahlo schilderkunst ontdekte. Om de verveling te verdrijven liet ze een spiegel aan het dak van het hemelbed hangen en al liggend begon ze te schilderen. Dat is een van de redenen waarom een derde van haar schilderijen zelfportretten zijn. Maar tegelijk schilderde ze zo vaak zichzelf uit puur narcisme.

In Brussel zijn vijf werken te zien waarop Kahlo zelf staat, waaronder het bekende zelfportret met het aapje. Geen van de 19 schilderijen en 6 tekeningen in Frida Kahlo y su mundo (Frida Kahlo en haar wereld) waren ooit in België te zien. Alleen dat al maakt deze tentoonstelling uniek. Bovendien is de opstelling met schuine wanden en spiegels –twee elementen uit Kahlo's werk– ronduit schitterend. Niet te missen.

‘Frida Kahlo y su mundo' tot 18 april in Bozar, Brussel. Tickets met vaste tijdstippen, reserveren aangeraden. Het festival ‘México' start op 11/2 en loopt heel het voorjaar. Het zal vier tentoonstellingen en tal van voorstellingen omvatten. Info: www.bozar.be

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.