Gevelrestauratie kost 265.800 euro

Stad start restauratie gevel Sotscop

Stad start restauratie gevel Sotscop

Schepen van Monumentenzorg Karel Geys voor de Scotskop. In het gebouw zag het Mechels Miniatuur Theater (MMT) het levenslicht. vdd Foto: © credit

MECHELEN - De gevel van het beschermde pand Het Hemelrijck in de Onze-Lieve-Vrouwestraat is dringend aan een opknapbeurt toe. 'Het dossier is rond en daarom kunnen we binnenkort beginnen met de restauratie', zegt schepen van Monumentenzorg Karel Geys.

'Het Hemelrijck' is een uniek gebouw omdat het één van de eerste voorbeelden is van laatgotiek naar renaissance.

De gevelrestauratie kost ongeveer 265.800 euro, waarvan 175.400 euro gesubsidieerd door de Vlaamse overheid en 58.500 euro door de provincie.

De stad is eigenaar van de gevels omwille van de bouwhistorische waarde. De rest van het gebouw is privébezit. Het gebouw werd in de 16de eeuw gebouwd door de kunstenaarsfamilie Snellinck en bestond oorspronkelijk uit vier huizen. Vandaar dat het ook 'De vier Evangelisten' werd genoemd.

In de 18de eeuw kreeg het de naam 'Het Hemelrijck', maar de meeste Mechelaars kennen het als de 'Scotskop'.'De gevelstenen zijn nu op verschillende plaatsen sterk verweerd en het gevelwerk is beschadigd en vervuild', meldt Karel Geys. 'Aan de hellende top zijn ook scheuren te zien.'

De werken omvatten onder andere het verwijderen van de begroeiing en het reinigen en herstellen van de gevelstenen. Daarnaast moeten er ook nog dak-, schrijn- en schilderwerken gebeuren en wordt de topgevel gestabiliseerd.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio