De Lijn plaatst camera's in 720 bussen en trams

De Lijn plaatst camera's in 720 bussen en trams
De Lijn installeert 720 bewakingscamera's in bussen en trams. Het gaat om systemen met verschillende camera's in eenzelfde voertuig. Zo kan de bus of tram over zijn hele lengte bewaakt worden.De camera's zijn een onderdeel van het veiligheidsplan van De Lijn dat in 2006 werd goedgekeurd. Voor dat plan werd 20,2 miljoen euro uitgetrokken. 'De aanbestedingsprocedure is afgerond. De installatie kan nu beginnen en moet tegen de zomer afgerond zijn', zegt woordvoerder Tom Van De Vreken. Ook de grote busstations van een dertigtal Vlaamse centrumsteden worden met camera's bewaakt. De camera's moeten agressie voorkomen. Vorige dinsdag brak nog een spontane staking uit bij de Antwerpse buschauffeurs nadat een vrouwelijke collega in Berchem door een groepje jongeren op de grond werd gegooid en geschopt.

De Lijn heeft 360 trams en 2.200 bussen in eigen beheer. Bovendien worden nog eens een 1.800 bussen van privéfirma's ingezet. Alle trams worden met de camera's uitgerust. In Antwerpen worden ook in de premetro camera's geïnstalleerd. De bussen met camerabewaking worden vooral ingezet in de grote Vlaamse steden.

De bewakingscamera's zijn gekoppeld aan een digitale beeldrecorder. Ze treden in werking zodra de bus of tram de stelplaats verlaat. 'De camera's hebben vooral een ontradend effect. Maar de beelden kunnen ook gebruikt worden als bewijsmateriaal. Daarom mogen de opgenomen beelden alleen worden bekeken door bevoegd personeel.'

Nu al zijn een honderdtal bussen, trams of busstations van De Lijn uitgerust met een bewakingssysteem. Tegen de zomer moet ongeveer één vijfde van de bussen uitgerust zijn met een bewakingscamera. Het veiligheidsplan omvat ook de installatie van gps-systemen en radioverbindingen op 'agressiegevoelige' lijnen. Er komen ook stuurcabines die volledig kunnen worden afgesloten. Er worden ook cursussen georganiseerd om het personeel te leren omgaan met agressie. Bovendien worden 200 extra personeelsleden aangeworven voor controleopdrachten.

In 2007 waren er 96 gevallen van lichamelijke agressie die minstens één dag arbeidsongeschiktheid voor de chauffeur tot gevolg hadden. In 2006 waren er 99 gevallen van agressie. Het aantal reizigers steeg in diezelfde periode van 463 miljoen naar 483 miljoen.Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees