Monsterproces tegen Bloed Bodem Eer en Trouw begint in najaar

DENDERMONDE - Zestien verdachten van de extreemrechtse groepering Bloed, Bodem, Eer en Trouw (BBET) moeten zich voor de correctionele rechtbank verantwoorden. Vier andere verdachten kregen opschorting van straf.

Dat besliste gisteren de raadkamer in Dendermonde. Het monsterproces tegen deze van racisme, terrorisme en wapenhandel verdachte leden van het BBET vindt wellicht al einde september of begin oktober plaats tijdens een buitengewone zitting van de strafrechtbank van Dendermonde.

Al kunnen de advocaten van de verdachten bij de kamer van inbeschuldigingstelling in Gent nog altijd beroep aantekenen tegen deze beslissing, en dan verhuist het proces al meteen naar 2011.

Tien jaar cel

De raadkamer weerhield ook de verzwarende omstandigheid dat de feiten werden gepleegd in de vorm van een gevaarlijke bende. De verdachten riskeren tien jaar cel.

Nadat een lid van de Staatsveiligheid twee jaar infiltreerde in de neonazistische groepering werd de bende in september 2006 opgerold tijdens een inval in de legerkazernes van Leopoldsburg en Kleine Brogel, café The Viking in Leopoldsburg en in 18 woningen. Er werden honderden wapens en springstof in beslag genomen. In totaal vonden de speurders zo'n vierhonderd wapens, en ook nog eens gasmaskers, kogelvrije vesten en munitie. De meeste zouden afkomstig zijn uit Oost-Europa.

De beroepsmilitair met extreemrechtse ideeën Thomas Boutsen (30) uit Buggenhout wordt aanzien als de leider. Hij wordt ervan verdacht aanslagen te hebben gepland met als doel het land te ontwrichten. De wapenhandel waarbij hij betrokken was, moest die terreurplannen financieren.

Paramilitaire trainingen

Boutsen wist andere militairen voor zijn gedachtegoed te winnen. Hij kreeg steun van zijn ex-vriendin Tamara V.A. (25) uit Herentals, een beroepsmilitaire op de basis van Kleine Brogel en de uitbaatster van het heavymetal- en striptease-café The Viking in Leopoldsburg. Voorts is er Joeri V.d.P. uit Dendermonde, de luitenant van Boutens. en de leider van Blood & Honour Vlaanderen. Andere verdachten zijn Arnout De B. uit Schilde, kandidaat-officier aan de Kadettenschool en tot voor kort lid van het Vlaams Nationaal Jeugdverbond; Joost Van I. uit Haaltert; Gert P. uit Zonhoven; Karel H. uit Dilzen-Stokkem en Stijn Van M. (28) uit Ronse, waar een bomrugzak werd gevonden. Bij Marc H. uit Wilrijk werden geen wapens aangetroffen maar hij wordt beschouwd als de ideoloog van het BBET.

Het gerecht zou ook beschikken over het bewijs dat de groep paramilitaire trainingen organiseerde. De speurders zouden een videoband in handen hebben waarop te zien is hoe de gemaskerde neonazi's geweren afvuren en molotovcocktails gooien onder de Vlassenbroekbrug in Dendermonde.

De advocaten van de verschillende verdachten vinden het hele dossier niet meer dan een lege doos. Volgens de verdediging is er helemaal geen sprake van een terroristische beweging.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio