Drie twintigers opgepakt voor organiseren van neonazibijeenkomsten

'Trouwfeest' was concert met Hitlergroet en nazigebral

Drie twintigers uit Merksem, Bocholt en Gullegem zijn gisteren de hele dag ondervraagd over neonaziconcerten die ze organiseerden. Het parket wil hen vervolgen wegens inbreuken op de antiracismewet. Ze riskeren één jaar cel.& Mark Eeckhaut

Het federale parket voert al langer een onderzoek naar neonaziconcerten. Zo namen ze eerder al beelden in beslag van een concert op 19april in het West-Vlaamse Bellegem. Een Duitse undercoverjournalist had hun uitspattingen toen gefilmd.

Afgelopen weekend hield de extreemrechtse organisatie Blood and Honour een nieuwe bijeenkomst in de IJzerhoeve in Diksmuide. Ze hadden geboekt voor 'een huwelijksfeest'. Agenten in burger woonden het feest bij. Ze stelden verschillende inbreuken op de racismewet vast. 'Onder andere het zingen van naziliederen en het brengen van de Hitlergroet', verduidelijkt Eric Van der Sypt van het federale parket. Als gevolg daarvan viel de politie gisterochtend binnen op drie adressen in Bocholt, Merksem en Gullegem. Ze namen computers en documenten in beslag. Drie verdachten werden opgepakt. Het gaat om Robert Q. (28) uit Gullegem, Chris Moorkens (26) uit Merksem en Kristof Vanholen (28) uit Bocholt.

Kristof Vanholen stelde zich in 2006 kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen bij het Vlaams Belang. Volgens zijn moeder laat de jongen zich meeslepen door slechte vrienden (zie hiernaast).

Chris Moorkens woont in Merksem samen met zijn honden en vriendin. Volgens de buurtbewoners is het er een komen en gaan van 'kaalkoppen vol tatoeages'. Nog volgens de buren zorgt Moorkens voor veel overlast. 'Als zijn vechthonden de hele buurt niet bijeenblaffen, is het zijn muziek. Alhoewel, muziek.'

Moorkens kwam in februari 2005 al eens in het nieuws toen hij zijn vriendschap met Jürgen Goris moest uitleggen op het hof van assisen in Antwerpen. Goris schoot in de zomer van 2002 op een scoutsfuif in Onze-Lieve-Vrouw-Waver twee twintigers dood na een duw en een omgestoten pint. Chris Moorkens werd in 2004 en in 2006 zelf al veroordeeld wegens racisme en slagen en verwondingen.

De drie verdachten werden gisteren voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Na urenlang verhoor mochten ze beschikken. Ze blijven wel onder verdenking. Chris Moorkens moest uiteindelijk toch naar de cel omdat hij zijn voorwaarden had geschonden door geen elektronische enkelband te dragen. Moorkens en Robert Q. gingen overigens geregeld naar het beruchte Brugse skinheadcafé de Kastelein. In 2006 sloegen daar enkele skinheads een West-Vlaming en zijn zwarte vriend in het ziekenhuis.

Eric Van der Sypt van het federale parket wilde gisteren geen commentaar kwijt. Minister van Justitie Jo Vandeurzen (CD&V) zegt dat hij neonaziconcerten zal verbieden. Belang-voorzitter Bruno Valkeniers meldde dat 'als het klopt dat een van de organisatoren kandidaat was op een lijst van Vlaams Belang, die persoon onmiddellijk uit de partij wordt gezet.'Corrigeer

MEER NIEUWS