Obligatiemarkt verrast

Obligatiemarkt verrast
Na zes opeenvolgende handelsdagen met winst moest de Bel20 nog eens achteruit. Er ging 0,6% af tot 2.400,15 punten. Ook elders in Europa gingen de beurzen in het rood. Toen ook Wall Street al snel naar beneden dook, haakten de beleggers hier definitief af.

Er was nochtans geen gebrek aan positieve indicatoren over de economie. De gezaghebbende ifo-indicator die het vertrouwen van de Duitse ondernemers meet, klom in augustus naar 90,5 punten, vanaf 87,4 punten de maand voordien. Dat is het hoogste peil sinds de bankencrisis in september vorig jaar volop losbarstte.

En in de Verenigde Staten bleken de verkopen van nieuwe huizen in juli zelfs met bijna 10% te zijn toegenomen tegenover de maand voordien. Voorwaar geen kleine sprong.

Maar het verrassingseffect is er niet meer. Het zit in de koersen verwerkt, zegt men dan. Op zo'n niveau wordt de beurs kwetsbaar voor een correctie. Al zou ook dat geen verrassing zijn na een klim van 50% op indexniveau.

Ondertussen vindt de grootste verrassing plaats op een andere deel van de financiële markten: die van de overheidsobligaties. Daar is de rente erg laag gebleven en terwijl het sentiment op de aandelenmarkten verder verbeterde, is de langetermijnrente zelfs verder gedaald. Gisteren gaf een tienjarige 'treasury' van de Verenigde Staten een rente van 3,45% terwijl de Europese referentie, een Duitse 'Bund', nog 3 basispunten zakte naar 3,23%.

Dat is om verschillende redenen vreemd. Ten eerste omdat de staatsobligaties de jongste tijd vooral in trek zijn als veilig schuiloord voor beleggers die risico mijden. Maar met de blijvende klim op de beurzen zou je denken dat de vlucht in veiligheid (overheidsobligaties) toch wat qua populariteit zou inboeten. Minder vraag naar obligaties duwt de rente dan hoger. En dat des te meer omdat de Amerikaanse staat de jongste weken en maanden voor kolossale bedragen nieuwe obligaties uitgaf. Bovendien vrezen heel wat beleggers binnen afzienbare tijd een terugkeer van hoge inflatie. De huidige monetaire politiek van goedkoop of zelfs gratis geld werkt de geldontwaarding namelijk in de hand.

Of zou de Fed ook vandaag nog steeds massaal obligaties opkopen?

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees