Verwacht steekspel tussen schepenen Hermans en Keunen komt er niet

Schepen Hugo Leroux verlaat chaotische gemeenteraad

Schepen Hugo Leroux verlaat chaotische gemeenteraad

Schepen Hugo Leroux (Groen!) verlaat de gemeenteraad. Ralph Gregoor Foto: © Ralph Gregoor

DIEPENBEEK - De eerste gemeenteraad na de verwijdering van schepen Patrick Hermans uit de SP.A verliep niet zonder slag of stoot. Schepen Hugo Leroux (Groen!) verliet de zitting nadat hij vond dat Hermans de afspraken binnen de meerderheid niet respecteerde.

Er was opvallend veel publieke belangstelling voor de eerste gemeenteraad na het nieuws dat schepen Hermans uit de SP.A werd gezet. Schepen Hermans besloot daarop om te zetelen als onafhankelijke, samen met twee andere SP.A-leden, waardoor de nipte meerderheid een klein beetje op de helling kwam te staan.

Vooraf aan de gemeenteraad werd er een gedicht uitgedeeld, getiteld: 'Als je Keunen van genot hoort kreunen', met een kritische knipoog naar de recente gebeurtenissen. Het gedicht kwam van Pierre Vanspauwen, een volksfiguur in Diepenbeek.

In het gedicht wordt er uitgehaald naar schepen Keunen die zijn gelijk ging halen bij het Limburgs SP.A-bestuur, waardoor Hermans moest schuiven. Verder wordt er ook voorspeld dat er nu meer CD&V-wind zal waaien binnen rood Diepenbeek en dat de gemeente weer een stapje dichter staat om tot Hasselt te behoren.

Busroute

Het eerste punt op de agenda zorgde al onmiddellijk voor de nodige opschudding. Het ging om de busroute van De Lijn door de wijk Rozendaal. Het gemeentebestuur en De Lijn willen een nieuwe route om de verkeersveiligheid te verzekeren, maar dat willen de buurtbewoners niet. Schepen Hermans diende hierbij nog een extra agendapunt in wat zorgde voor een korte schorsing van de zitting. Schepen Hugo Leroux (Groen!) zei namelijk niet op de hoogte te zijn van het extra agendapunt.

'Als schepen Hermans het niet nodig acht om de andere schepenen en de meerderheid tijdens de voorvergadering te informeren over zijn nieuwe plannen en agendapunten, dan kan ik deze zitting niet meer respecteren.' Waarop Leroux besloot om de gemeenteraad te verlaten.

Hierdoor kwam de meerderheid helemaal op de helling te staan. CD&V-Plus zag een mooie kans en probeerde een aantal punten in de begrotingswijziging tegen te houden door hierover opnieuw te stemmen.

Eerste punt was het intrekken van de studiekosten (50.000 euro) van het reservefonds rond het Spartacusplan. Verrassend genoeg waren er dertien personen voor het intrekken en slechts elf tegen wat betekende dat iemand binnen de meerderheid niet akkoord ging met de begrotingswijziging. Naderhand bleek het te gaan om de schepen van Mobiliteit Pierre Leuraers (Open VLD) die zich vergist had.

De volgende punten eindigden telkens op een ex aequo, waardoor de meerderheid toch gelijk kreeg. Het verwachte steekspel tussen Keunen en Hermans bleef uit en Hermans blijft de meerderheid voorlopig dus nog trouw.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio