Verdienstelijke Roeselarenaren 'gehuldigd'

Peegie heeft negentien nieuwe maten

Peegie heeft negentien nieuwe maten

Vier vrouwen en vijftien mannen zijn voortaan lid van de Maten van Peegie.Stefaan Beel Foto: © STEFAAN BEEL

ROESELARE - Tijdens zijn 'zullespeech' maakte Wilfried Devoldere de namen van de negentien nieuwe maten van Peegie bekend. Allemaal mensen die zich op de één of andere manier verdienstelijk maakten in of voor Roeselare.

Peegie is een fictief, volks figuur uit de boeken van Willem Denys. Hij heeft een standbeeld op de Nieuwmarkt. De maten van Peegie zijn mensen die zich op de één of andere manier verdienstelijk maakten in of voor Roeselare.

We beginnen met de dames. Als eerste vrouw werd Annie Victor geïntroniseerd. Victor is de weduwe van wijlen wielrenner Jean-Pierre Monseré, die in 1970 wereldkampioen werd in Leicester. Regine Vanrobaeys werkt voor de Christelijke Mutualiteit en is actief bij de Ketting en de KAV in Beitem. Irène Verstraete is oud-voorzitter van Markant-Beveren. Marie-Louise Cuvelier is niet alleen gefascineerd door koningshuizen, ze verdiende in Roeselare haar sporen als vrijwillig medewerkster van het stadsarchief.

Alle andere nieuwe maten zijn mannen. Onder hen heel wat heren die zich verdienstelijk maakten in wielermiddens. Patrice Van Laethem is conservator van het Wielermuseum, waar ook Freddy Maertens na zijn actieve loopbaan een tijd aan de slag was. Bjorn Gevaert en Paul Deroo zetten zich in voor het eerste natourcriterium in Roeselare en Björn Leenknegt is één van de stuwende krachten achter 'Roeselare Fietst'.

Geert Sintobin is secretaris van het OCMW en ook Colin Beheydt heeft een directiefunctie bij de stad. Hans Van de Capelle werkt bij Dexia. Herman Vansteenkiste is directeur van de scholengemeenschap Sint-Michiel. Joost Prinsie woont in Oekene. Renaud Vercaemst is auteur van het boek Roeselare bekent. Bart Depestel is kunstschilder en voorzitter van de vereniging Vlaanderen-Ierland. Donald Vandecandelaere is stafmedewerker van Familiekunde Vlaanderen en Peter Staelens baas van de Roeselaarse postmannen. Vincent Vanhoorne ten slotte verdiende zijn sporen als voorzitter van de oud-leerlingenbond van de Vrije Middelbare School en oprichter van het jeugdkoor Vox Musica.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio