Nico Saveyn maakt nog steeds kans op job bij Peter Goossens

'In de Grade heb ik echt alles geleerd'

'In de Grade heb ik echt alles geleerd'

Nico Saveyn (links) over Grade-baas Piet Rogiers: 'Ook na al die jaren blijf ik Piet aanspreken als chef. Zo hoort het.'fvv Foto: © Frederiek Vande Velde

GENT - Gentbruggenaar Nico Saveyn scoorde vorige week in het VTM-programma 'De Keuken van de Meester' dan wel geen punt met zijn aspergepuntensoepje - waarin Peter Goossens de drie torens van Gent vermoedde - maar hij redde wel het zinkende schip van de 'blauwe brigade'. Afgelopen weekeinde ging Nico de man opzoeken waar hij de stiel leerde: Piet Rogiers van de Grade.

'Natuurlijk herinner ik me Nico nog, ook al is het ondertussen goed tien jaar geleden dat hij hier werkte', vertelt Piet Rogiers (48), eigenaar van restaurant-brasserie Grade, aan de Charles de Kerchovelaan.

Flapuit

'Nico was pas 16 of 17, had amper ervaring en kwam hier op leercontract. Hij werkte hier aanvankelijk in de zogenaamde koude keuken: voorgerechten en desserts voorbereiden en klaarmaken. Ik herinner me Nico als een aangenaam mens, een flapuit, recht voor de raap, maar hij erkende ook gezag. Al zou ik mezelf niet meteen een harde chef noemen. Nico nam wel zijn verantwoordelijkheid, een werker, hij wist van aanpakken. En opdat het niet allemaal lof zou zijn: als Nico de nacht ervoor op stap geweest was, dan kon je dat wel merken. Maar ik herkende daar soms ook mezelf in', zegt Rogiers.

'Toen ik vernam dat Nico in het programma zat, ben ik uiteraard beginnen kijken en ik herken er nog de Nico van vroeger in. Geëvolueerd uiteraard, maar ik zie de kenmerken: open, gedreven, weet van aanpakken.'

Nico Saveyn: 'Klopt chef, ik was inderdaad nog zo jong. Ik had wel een paar korte stages gedaan, maar in geheel andere keukens. Maar hier deed ik mijn laatste jaar leercontract. Eigenlijk kan ik het heel eenvoudig samenvatten wat de Grade voor mij betekend heeft: Piet en Peter, de chef van toen, hebben me gewoon de stiel van A tot Z geleerd. Toen ik hier begon, dacht ik dat ik kon koken, maar die twee hebben me heel snel doen inzien dat ik gewoon alles moest vergeten wat ik al geleerd had. En opnieuw van nul moest beginnen. En dat heb ik gedaan: alles hebben ze me geleerd, alles. Eenvoudige dingen, moeilijke dingen: crème anglaise, kreeften, alles.'

Saveyn bleef na zijn jaar leercontract nog vijf jaar in de Grade werken en is er nu al jaren weg, maar als hij binnenkomt, spreekt hij Piet Rogiers nog altijd aan als chef. 'Zo gaat dat in de sector. De chef is de chef. Al vond ik Piet eigenlijk een zachte chef. Hij wees je wel op je fouten, maar was vergevingsgezind. Als ik bovenop de vakkennis iets van Piet geleerd heb, dan is het wel dat je met rust en kalmte heel veel kan bereiken. Op voorwaarde dat je het vak onder de knie hebt natuurlijk, dat je de essentie van het vak, de warenkennis hebt. En die basis heb ik hier gekregen.'

'Toen ik hier kwam, had ik snel het gevoel dat ik een spons moest zijn: gewoon alles in me opzuigen, absorberen, om het daarna uit te zweten en het te gebruiken. Eigenlijk waren die jaren hier in de Grade voor mij een mooi cadeau.'

De Keuken van de Meester, VTM, dinsdag 26 april, om 20.45 uur.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio