Hongaarse Mangalicavarkens hebben gezonder vet en opmerkelijke vacht

Koppel kweekt varkentjes met schapenvacht

Koppel kweekt varkentjes met schapenvacht

Foto: © michel vanneuville

DE HAAN - Carl Adriansens en zijn echtgenote Tessa Vanhie kweken sinds kort mangalicavarkens op hun Hof Ter Meulen. De dieren hebben precies een schapenvacht.

Meer dan de helft van de Belgische veestapel wordt in West-Vlaanderen gekweekt. In De Haan starten Carl Adriansens en Tessa Vanhie nu met de teelt van een - voor België - compleet nieuwe varkenssoort. Naast het duizendtal traditionele varkens dat in het Hof Ter Meulen al rondloopt, knorren nu ook vijf mangalica-exemplaren in het bedrijf. De soort is oorspronkelijk afkomstig van Hongarije. Toch reisden de dieren al ettelijke kilometers, vooraleer ze uiteindelijk in De Haan belandden.

Veel vet

Mangalicavarkens, ook wel mangalitsavarkens genoemd, worden vooral in de Balkanregio gekweekt. De naam zelf is Servisch voor 'varken met veel vet'. Net daarom koos het echtpaar ervoor om de dieren in hun hoeve te kweken. 'We ervaren al een tijdje dat de kwaliteit van het traditionele varkensvlees op zich wel in orde is, maar dat het steeds minder vet bevat', zegt Carl. 'Na lang zoeken, kwamen we uiteindelijk uit bij deze soort. Het voordeel is namelijk dat het vet aan de mangalica veel gezonder is, door een ideale verhouding tussen verzadigde en onverzadigde vetten. Ik kan u verzekeren dat de smaak van het vlees ook bijzonder sappig en smaakvol is', vertelt de kweker.

Ook de beharing van de dieren is opmerkelijk. Als enige onder de knorrende vrienden, hebben de varkens precies een schapenvacht. 'De dieren kunnen veel vaker buiten lopen dan normale varkens', verteltelt de landbouwer. 'Terwijl het tijdens de winter vaak te koud is en tijdens de zomer te warm, zorgt de pels van deze varkens ervoor dat ze warm blijven en niet snel zullen verbranden in de zon.'

Prijsbeesten

Toch was het geen sinecure om de dieren in het Hof Ter Meulen te krijgen. 'Ze worden vanuit Hongarije slechts per tien geëxporteerd naar andere landen. Vooral in Engeland en Zwitserland vallen er hier en daar te bespeuren. Uiteindelijk kon ik drie vrouwelijke en twee mannelijke exemplaren bemachtigen in Engeland. Die zijn we dan ook zelf gaan halen', zegt de trotse varkenshoeder.

Het valt wel te betwijfelen of de vijf exemplaren ook weldra vanuit de hoevewinkel op uw bord zullen belanden. 'Deze alvast niet', stelt Carl. 'Het is de bedoeling om met deze varkens prijsbeesten te kweken. Hopelijk zullen we ooit aan een vijftigtal nazaten geraken. Deze vijf dieren hebben dan ook een stamboom. Zo vermijden we inteelt.'

www.hoftermeulen.com

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio