Paolo Conte en Ornette Coleman op Jazz Middelheim

Paolo Conte en Ornette Coleman op Jazz Middelheim

Zelfs bij regenweer maken de bezoekers van Jazz Middelheim het gezellig.archief jaa Foto: © jaa

ANTWERPEN/WILRIJK - Met onder meer Paolo Conte, Ornette Coleman en uiteraard de negentigjarige Toots Thielemans oogt de affiche van Jazz Middelheim sterk en evenwichtig.

Donderdag 16augustus is Ornette Coleman headliner op Jazz Middelheim in Park Den Brandt. De grote vernieuwer van de jazz staat nog altijd garant voor meeslepende en onvergetelijke concerten en geldt als een bron van inspiratie voor vele muzikanten als The Stooges, Patti Smith en Lou Reed. Met 'Night Of The Jazz Guitars' rond Larry Coryell en als speciale gast de Belgische virtuoos Philip Catherine staat eerder die dag ook een schitterend gitaarkwintet op het podium. Toots Thielemans, die nu zondag 90jaar wordt, zal net als de vorige dertig jaar niet ontbreken, op vrijdagavond dit keer.

Paolo Conte, ook al 75 en de bekendste naam op zaterdag, overstijgt het jazzgenre. Met zijn zware, doorrookte stem en zijn treurige, vaak melancholische teksten baadt zijn muziek in nostalgie. De barroom is nooit ver weg bij de Italiaan.

Zondag 19augustus sluit Abdullah Ibrahim's Ekaya het festival af. De 77-jarige pianist is een van de bekendste vertegenwoordigers van de Zuid-Afrikaanse versie van de jazz, waarin populaire en traditionele Zuid-Afrikaanse muziek en jazz samen komen. Nog een naam op de affiche van die dag is Jef Neve 'Sons Of The New World'. Zijn nieuwe, ambitieuze project bevat twaalf composities gebaseerd op schokkende gebeurtenissen zoals de Pukkelpopramp, de kernramp in Japan en de revolutie in het Midden-Oosten.

Nadruk op gezond eten

De 31ste Jazz Middelheim heeft ook een volledig vernieuwde catering, met de nadruk op gezond, koolhydraatarm en vegetarisch, met een exotisch tintje. Het festival riep daarvoor de hulp in van topkok Frank Fol en Guy Suresh Acharya, de chef van het Indiase restaurant Bhavani in Brugge. Festivalgangeres die een bezoekje brengen aan het nabije Middelheimmuseum, mogen daar een verrassingspakket ophalen met onder meer tickets voor de stadsmusea. Een cadeautje van de stad.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio