Fit & Gezond

Trendy bles wijst op lui oog

Trendy bles wijst op lui oog

Foto: reuters

Een lange bles laten knippen à la Rihanna mag dan trendy zijn, je let er maar beter mee op. ‘Als je kind makkelijk kan verdragen dat dat haar zijn of haar zicht belemmert, heeft het wellicht een lui oog', zegt professor Marie-José Tassignon, diensthoofd oogheelkunde in het UZA.

Justin Bieber heeft er een, Rihanna en Pete Wentz van rockband Fall Out Boy lopen ermee rond, en zelfs Showbizz Bart heeft al jaren een halve pony die één oog grotendeels bedekt. Modieus is het wel, gezond niet, zegt de Australische oogexpert Andrew Hogan.

‘Zo'n asymmetrische snit werkt als een ooglapje: het oog krijgt geen scherp beeld. Als dat op jonge leeftijd gebeurt, ontwikkelt de hersenfunctie om te zien zich niet genoeg. Gevolg: een lui oog', zei Hogan deze week in de internationale pers.

Een nationaal gezondheidsrisico? Het eerste kapsel met nefaste gevolgen voor de gezondheid? ‘Zo'n vaart loopt het niet. Kappers moeten voorlopig hun schaar dus nog niet aan de haag hangen', sust oogchirurg Marie-José Tassignon. Maar, zegt zij, wie zo'n lok makkelijk in zijn gezicht kan verdragen, doet er goed aan zijn ogen te laten nakijken. ‘Mensen met een perfect zicht kunnen immers niet verdragen dat hun haar aldoor voor één oog hangt. Ze hebben beide ogen nodig voor hun dieptezicht, dus strijken ze dat haar weg of ze zetten het vast met een speldje.'

Amblyopie of een lui oog is een afwijking van het oog die wordt gekenmerkt door verminderd of wazig zicht in één van de ogen. Het oog is op zich meestal volkomen gezond, maar in de jeugdjaren ontwikkelde de hersenfunctie om te zien zich onvoldoende. Dit is later niet goed meer in te halen, ook niet door een bril met de juiste sterkte.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees