Gemeente koopt bunker om hem te vrijwaren

MERELBEKE - Het gemeentebestuur koopt aan de Zink een oude bunker van het vroegere ‘Bruggenhoofd Gent' aan om deze te vrijwaren en restaureren. Merelbeke betaalt hiervoor aan de verkoper, het FOD Landsverdediging, een som van 250 euro. Om de bunker te restaureren als een cultuurhistorisch en natuurlijk-landschappelijk waardevol relict, kan het een subsidie krijgen van 13.373 euro.

Volgens schepen van Patrimonium Pascal Rousseaux (CD&V/N-VA) is het de bedoeling om het bouwsel op bepaalde momenten open te stellen voor het publiek. De rest van het jaar moet het dienen als onderkomen voor vleermuizen. Hiervoor zijn afspraken gemaakt met Natuurpunt, dat om dezelfde reden zelf ook al enkele bunkers kocht.

Stefaan Van Hecke (Groen!) verwijt het bestuur wel dat het geen consequent beleid voert omdat het recent op een andere plaats een bunker liet afbreken. Volgens Rousseaux ging het daar echter om een exemplaar in zeer slechte staat, die bovendien in de weg stond voor een degelijke verbouwing van een hoeve op hetzelfde perceel.

‘Wij kunnen moeilijk alle bunkers tegen elke prijs vrijwaren. Het moet ook nog zinvol zijn', zegt hij. ‘Anderzijds proberen wij echt wel om dit erfgoed zoveel mogelijk te bewaren. Recent nog hebben wij een perceel met een bunker bewust uit een verkaveling laten lichten, zodat men hem niet kan afbreken. Wij stimuleren echter al onze inwoners met een bunker op hun eigendom om die te laten staan.'

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio