Harelbeke wil naar World Tour, Gent-Wevelgem wordt langer

De E3-prijs in Harelbeke wil volgend jaar het label World Tour. De organiserende club Hand in Hand Harelbeke schreef de UCI een brief met ook een eigen voorstel voor een nieuwe kalender.

Sinds vorig jaar maakt Gent-Wevelgem deel uit van Flanders Classics. De klassieker verhuisde van de traditionele woensdag naar de zondag waarop vroeger de Brabantse Pijl werd gereden. Daags na Harelbeke dus. Vooral dit jaar ondervond de E3-prijs hinder van de World Tour, want in navolging van Gilbert vorig jaar trokken nu ook Boonen en Chavanel naar Gent-Wevelgem voor de broodnodige Wereldbekerpunten. Teams zoals Team Sky, BMC en RadioShack bleven zelfs helemaal weg uit Harelbeke.

Harelbeke hengelt nu officieel naar de zondag van Gent-Wevelgem en vraagt de UCI om Gent-Wevelgem te verhuizen naar de woensdag voor de Ronde van Vlaanderen. De Driedaagse van De Panne wil Harelbeke herleiden tot een tweedaagse die op de woensdag én donderdag tussen de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix wordt gereden.

Flanders Classics van Wouter Vandenhaute en de Driedaagse De Panne-Koksijde zullen uiteraard niet opgezet zijn met het voorstel van Harelbeke. Het lobbywerk bij de UCI, dat het voorstel pas zal bestuderen na alle klassiekers van 2012, kan dus losbarsten.

Gisteren verkreeg Gent-Wevelgem wel al de toelating om de wedstrijd volgend seizoen van 200 naar 235 kilometer op te trekken. Dat speelt in de kaart van de toppers die voor deze wedstrijd kiezen, want dit jaar hadden ze - ook al door het mooie weer - niet echt het gevoel dat ze gekoerst hadden.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.