Leerlingen Rekkem hebben nieuwe speelplaats

Een speelplaats om van te leren

Een speelplaats om van te leren

Met o.a. een insectenhotel, een pluviometer en een alfabet op de speelplaats willen de directie en de ontwerpers de leerlingen extra stimuleren. evr Foto: © Eric Vanthournout

REKKEM/KORTRIJK - De kinderen van de gemeenteschool van Rekkem konden gisteren, na de paasvakantie, een hele nieuwe speelplaats ontdekken. Twee jonge studenten uit Bissegem en Kortrijk ontwierpen de ruimte.

Een speelplaats die de leerlingen impulsen geeft om zich al lerend bezig te houden, daar droomde Tom Van Damme, directeur van de gemeenteschool, van. En dus had hij snel een antwoord klaar toen hogeschool Katho Reno uit Torhout vorig jaar onder andere bij hem peilde naar ideeën voor een bachelorproef.

Onderwijzers in opleiding Reine Vlieghe (Bissegem) en Steff Debuck (Kortrijk) zagen daar wel brood in, en kozen die opdracht uit voor hun bachelorproef. 'We wilden iets praktisch realiseren, waarin we tegelijk toch ook onze creativiteit konden stoppen', zeggen Reine en Steff.

Alfabet op de grond

Het resultaat werd gisteren geopend, in aanwezigheid van onder meer Dirk Devriendt, departementshoofd van Katho Reno. Op de grond ontdekken we onder meer een honderdveld, een alfabet en springspelen.

Met het materiaal uit de boomkoffer en de kriebeldoos kunnen de jonge Rekkemnaartjes aan de slag om hun zintuigen scherper te stelen. En verder zien we vogelkastjes, een insectenhotel, een windhaan, een pluviometer, een voetbalveld met twee tribunes (daar kunnen de kinderen ook les in openlucht volgen) en een stille hoek, waar kinderen tijdens het speelkwartierje tot rust kunnen komen.

Stad geeft 7.500 euro

Maar hoe ontwerp je zo'n nieuwe speelplaats? 'Als je wil vernieuwen, moet je rekening houden met zij die er gebruik van zullen maken, in dit geval dus de kinderen. Iedere klas van het eerste tot het zesde leerjaar, stuurde twee klaskapiteins naar Kids in de kring, om er de ideeën van hun klasgenoten over te brengen', vertellen de onderwijzers in spe.

Het project kon op heel wat bijval rekenen. 'Het stadsbestuur was het idee heel genegen en stelde 7.500 euro ter beschikking', zegt schepen van Onderwijs Berenice Bogaert (CD&V). En ook Unizo loofde het project, met een top vijf-plaats in de Unizo Prijs voor Ondernemingszin.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio