Nathalie rijdt te snel

Nathalie rijdt te snel
Het Nederlandse vrouwenwielrennen staat op zijn/haar kop. Het Eindhovens Dagblad onthulde immers dat coureuse Nathalie van Gogh 32 jaar geleden als man geboren werd.

Er was al het hele seizoen onrustig gemurmel bij de Nederlandse concurrentes van de dit jaar debuterende Van Gogh. De renster uit Nieuw-Vennep reed niet enkel verschrikkelijk snel, ze zag er ook wel erg mannelijk uit. Zoiets leidt onvermijdelijk tot geroddel in de kleedkamers.

Toen ze na enkele podiumplaatsen een regionale wedstrijd won, kwamen de tongen helemaal los. Collega Sissy van Alebeek vroeg Nathalie op de man af hoe de vork aan de steel zat. Even later stond het verhaal in de krant. Ooit was Nathalie een man, maar ze onderging een geslachtsoperatie.

Van Gogh zelf spreekt niet over de zaak. 'Als er mensen zijn die er problemen mee hebben dat Nathalie transseksueel is, moeten ze maar bij de wielerfederatie aankloppen', zegt een woordvoerder van haar wielerclub. 'Zij heeft een geldige licentie gekregen.'

Ook de federatie ziet geen probleem. 'Nathalie van Gogh heeft een medische keuring ondergaan en ze staat in haar paspoort vermeld als vrouw. Wij begrijpen dat er discussies bestaan, maar alles is in orde', luidt het bij de KNWU.

'Wij blijven ons toch afvragen of het wel helemaal eerlijk is', zegt Sissy van Alebeek. 'Oké, ze heeft een licentie gekregen, maar er bestaat nog veel onduidelijkheid. Nathalie kan echt ontzettend hard rijden. Veel rensters vragen zich af of ze wel helemaal vrouw is. Of alles er wel afgehaald is.'

Omdat de discussies op een Nederlandse site over vrouwenwielrennen ook in die richting verschoven, besloten de webmasters het forum te sluiten: 'Al het anonieme gescheld was niet meer netjes.'

Nathalie van Gogh is geen primeur. In 2002 werd een Canadese transseksuele wielrenster geselecteerd voor het WK mountainbike. Enkele ploeggenoten tekenden toen zelfs (tevergeefs) verzet aan tegen haar selectie. (mm)

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.