Hoe veilig zijn Arcopar-aandelen?

Men kan nu intekenen op Arcopar-aandelen. Vindt u dat een veilige belegging? Ze zijn niet beursgenoteerd, maar kunnen misschien wel lijden onder de financiële crisis. Arcopar is tenslotte één van de grootste aandeelhouders van Dexia. (Rita De Cock, Sint-Pauwels)

Arcopar maakt deel uit van Arco. Dat is de financiële tak van het ACW, de christelijke werknemersbeweging. Arco beheert 4,5 miljard euro aan eigen middelen.

Arcopar heeft 18 procent van de aandelen van Dexia in handen en is daarmee de grootste aandeelhouder van de bank. Arcopar is aandeelhouder van Dexia geworden door in 2001 zijn eigen bank Bacob en verzekeringsmaatschappij DVV onder te brengen bij Dexia. Daarnaast heeft Arcopar nog 20 procent in handen van VDK Spaarbank uit Gent en een kleiner belang in KBC. Buiten de financiële wereld heeft Arcopar ruim 10 procent in handen van Elia, de maatschappij die in de Belgische elektriciteitswereld het hoogspanningsnet beheert. Tot slot zijn er kleinere belangen in het aardgasnetwerk Fluxys, in het telecombedrijf Belgacom en in vastgoed (Retail Estates en Home Invest).

Nog tot uiterlijk 30 september kun je aandelen kopen van Arcopar. Dat kan enkel via een rekening bij Dexia of VDK. Je moet dan minstens 257,25 euro investeren. Er is ook een maximum: 1.764 euro per persoon. Wie al Arcopar-aandelen heeft, kan maximaal tot dat bedrag bijstorten.

Wat brengt een belegging in Arcopar op? Dat wordt elk jaar door Arcopar zelf bepaald. De laatste jaren kende Arcopar zijn aandeelhouders een dividend toe van 4 à 4,25 procent bruto. Omdat er voor dergelijke coöperatieve aandelen een belastingvrijstelling is tot 170 euro per gezin, komt 'bruto' voor de meeste mensen overeen met 'netto'.

Let wel: je krijgt het dividend niet in handen. Het wordt gekapitaliseerd. Telkens als je opgespaarde dividend 36,75 euro bedraagt, wordt dat bedrag omgezet in een éxtra nieuw aandeel.

De aandelen Arcopar worden niet verhandeld op de beurs. Hoe kan je ze dan ooit opnieuw verkopen? Dat kan door 'uit te treden'. Eigenlijk verkoop je je aandelen dan weer aan Arcopar. Uittreden is elk jaar mogelijk tussen 1 april en 30 september.

Arcopar-aandelen zijn wel degelijk een veilige belegging. Maar het rendement ligt niet zo hoog. Dat is wel het geval voor wie al langer aandeelhouder is. Die mensen ontvangen boven op het basisdividend ook nog een bonus. Daardoor bedroeg hun rendement vorig jaar bijna 6 procent netto. Maar instappen aan die voorwaarden is nu niet meer mogelijk.

Paul D'Hoore is onafhankelijk financieel journalist en uitgever van 'Beurssucces'. Als u ook een vraag wil stellen aan Paul D'Hoore, ga dan naar www.beurssucces.be. De persoon van wie de vraag wordt beantwoord in de krant, ontvangt gratis een kwartaalabonnement op 'Beurssucces'.Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees