33-jarige fotograaf krijgt toponderscheiding

'Er mag geen stofje op de foto waaien'

'Er mag geen stofje
 op de foto waaien'

Yves Nevens werd bekroond voor een reeks van twaalf foto's. Yvan De Saedeleer Foto: © De Saedeleer Yvan

DENDERLEEUW - Beroepsfotograaf Yves Nevens stelde gisteravond tentoon in de parketzaal van 'tKasteeltje. Hij had net het Europese kwaliteitslabel 'Qualified European Professional Photographer' gekregen.

De FEP, de Federation of European Photographers, heeft een kwaliteitssysteem op poten gezet dat uitzonderlijk vakkundige fotografen honoreert met het kwaliteitslabel 'Qualified European Professional Photographer'. Dat Europese toplabel overstijgt de onderscheidingen die in de landen afzonderlijk worden uitgereikt.

Twee keer per jaar komt een internationale jury samen. De Denderleeuwenaar is dan ook zo fier als een gieter dat hij als één van drie Belgische laureaten werd uitverkozen uit liefst veertig kandidaturen, naast Tom Jones uit Knokke en Filip Santens uit Aalter.

'Deze onderscheiding wordt doorgaans uitgereikt aan veertigers en vijftigers als bekroning van een lange carrière', zegt Yves Nevens. 'Zelf ben ik slechts 33 en deze onderscheiding is dan ook een enorme opsteker, want minder dan een dozijn kunnen pronken met deze onderscheiding. Toch vormt dit kwaliteitslabel geen eindpunt. Ik droom nu al van de 'Masters Qualified European Professional Photographer', de allerhoogste onderscheiding voor een fotograaf. Hooguit drie Belgische fotografen kunnen ermee pronken. Ik verzoen me ermee dat het misschien nog wel tien jaar zal duren vooraleer ik die Masters haal.'

Nevens stelt dat het geen sinecure was om het kwaliteitslabel in de wacht te slepen. 'Je moet een reeks van twaalf beelden presenteren aan een internationale vakjury. Er mag werkelijk geen toevallig stofje op je foto vliegen of je mag het vergeten. Ik koos voor de categorie persportretten. Ik ging langs bij bedrijfsleiders en dat maakte het extra moeilijk. Die mensen zijn het niet gewend om te poseren en hun tijd is ook erg duur. Binnen één minuut moet je eigenlijk de perfecte foto maken. In een studio heb je een uur de tijd, maar bij deze portretten ligt dat anders. Ik haalde het omdat naast de technische kwaliteit van de foto's ook de originaliteit werd geroemd. Ik werkte twee jaar aan deze fotoreeks en trok er verschillende keren mee naar een Belgische jury, zodat ik kon bijsturen. Ik ben ontzettend trots op deze onderscheiding, maar blijf niet op mijn lauweren rusten. De komende jaren wordt het werken om de beoogde 'Masters' te halen.

Fotostudio Yves Nevens, Steenweg372 in Denderleeuw.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio