Motoren voor energieopwekking waarschijnlijk gevrijwaard

Hevige brand legt loods biogasbedrijf in de as

In een loods van het bedrijf Quirijnen Energy Farming aan Koekhoven in Merksplas is gisteren rond 16.30 uur vuur ontstaan. Dat veroorzaakte ook hevige rookontwikkeling.

Ronny van den Ackerveken

'Een van de werknemers heeft het vuur opgemerkt', zegt eigenaar en gemeenteraadslid Frank Quirijnen (Leefbaar Merksplas). 'Ik bevond me op het bureau en we hebben onmiddellijk de brandweer verwittigd. Hoe het vuur is ontstaan, weten we niet. Dat moet nog verder onderzocht worden.'

De brandweer van Merksplas kreeg bijstand van de omliggende korpsen. Er werd een grootwatertransport aangelegd met tankwagens omdat er veel bluswater nodig was. Het vuur veroorzaakte een hevige rookpluim, maar er was geen gevaar voor omwonenden.

Urenlang nablussen

Ook burgemeester Frank Wilrycx (Leefbaar Merksplas) kwam ter plaatse. 'De brand is uitgebroken in de technische ruimte van een loods waar de stoffen gedroogd worden. Biomassa wordt gewonnen uit het drogen van mest, maïskorrels en afval van voedingsproducten. Omdat de gedroogde massa samengepakt zit, is veel tijd nodig om het vuur volledig te blussen en ontstaat er ook een enorme rookontwikkeling. Het is een beetje te vergelijken met stro dat samengepakt zit en vuur vat. De brandweer heeft het vuur vrij snel onder controle gekregen, maar moet waarschijnlijk wel de hele nacht nablussen. Er zijn geen gewonden en ook de runderen van het landbouwbedrijf zijn ongedeerd gebleven. Volgens de eerste informatie zijn de motoren van het bedrijf nog te gebruiken. Een van de motoren was niet operationeel.'

Biogas

Quirijnen Energy Farming is ontstaan uit een samenwerking van de kalverhouderij van gemeenteraadslid Frank Quirijnen en enkele landbouwbedrijven van familieleden. Uit gedroogde biomassa wordt biogas gewonnen, die door verbranding groene energie oplevert. Het bedrijf is vijf jaar geleden gestart en heeft drie motoren voor warmtekrachtkoppeling in gebruik.

Bij het bedrijf werkt een twintigtal personeelsleden. De opgewekte energie wordt gedeeltelijk in het bedrijf gebruikt, maar het overgrote deel wordt op het net gezet. 'De elektriciteit wordt verdeeld via ons gemeentelijk net van AGEM (dat binnenkort verkocht wordt aan netbeheerders Eandis of Infrax). Het wordt getransporteerd naar het verdeelcentrum van Iveka in Beerse en van daaruit naar de eindgebruikers', zegt Frank Wilrycx. De politie leidde het verkeer in Koekhoven om.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio