Food

Acht procent van koeken met room 'besmet'

Uit onderzoek van de consumentenorganisatie Test-Aankoop bij 49 Belgische bakkers, patisseriezaken, supermarkten en andere zaken die eclairs en andere koeken met banketbakkersroom verkopen, blijkt in acht procent de hygiëne van slechte kwaliteit.

Vijf stalen bevatten te veel bacillus cereus-bacterieën, één te veel stafylococcen, één te veel E.coli-bacterieën en in één staal werd een te hoog kiemgetal genoteerd. In bijna 60 procent was de bewaartemperatuur hoger dan het vereiste maximum van 7° C, met uitschieters tot 16,8° C.

In vergelijking met de vorige onderzoeken door Test-Aankoop is de situatie sterk verbeterd. Bij een test in 1990 van Berlijnse bollen was de bacteriologische kwaliteit van 40 procent van de stalen slecht of onaanvaardbaar.

Test-Aankoop eist dat de overheid werk maakt van eenduidige normen voor hygiëne. (belga)

Corrigeer