Huurder Marino Derycklag op dat moment in ziekenhuis

Eigenaar haalt ramen en deur uit huurwoning na ruzie met huurder

Eigenaar haalt ramen en deur uit huurwoning na ruzie met huurder

Marino voor zijn 'verminkt' huis. De voordeur heeft hij intussen vervangen door een oud exemplaar.vkk Foto: vkk

KORTRIJK - Marino Deruyck zit zonder ramen en deuren. De huisbaas haalde die eruit terwijl Marino in het ziekenhuis lag. Hij deed omdat hij met de Bissegemnaar ruzie heeft over het betalen van de huur. Die laat het er niet bij en trekt naar de rechtbank.

Marino Deruyck(46) woont sinds 2008 in de Gullegemsesteenweg in Bissegem. Hij huurt er een huis van een Kuurnse eigenaar en betaalt daarvoor net geen vijfhonderd euro per maand. Toen hij eind april, na een hospitalisatie huiswaarts keerde, bleken de ramen en deuren van zijn woning eruit gehaald. De eigenaar was die komen wegnemen omdat de huur niet betaald was.

Deruyck geeft toe dat het niet de eerste keer was dat hij te laat betaalde. Twee jaar geleden nam huisbaas L. ook al een keer de ramen en de voordeur van zijn huurwoning weg.

'De buren dachten dat ze aan vervanging toe waren. Maar daar was geen sprake van', zegt Marino. 'Toen ik de achterstallige huur betaalde, is de huisbaas alles weer in orde komen maken.'

'Nu overkwam me hetzelfde, en dat terwijl ik in het ziekenhuis lag. Geen aangetekende brief, niets.'

Hagel in huis

Alleen het grote raam beneden is niet weg omdat het een vast raam is. Maar zowel de voordeur als de andere ramen zijn eruit, rolluiken incluis.

De Bissegemnaar is niet van plan om zich te laten doen. Hij vindt dat zijn huisbaas te ver is gegaan. 'Ik sta een maand achter met de huur', zegt hij. 'Ik wil dat bedrag vereffenen, maar ik mag niet, omdat er een rechtszaak van komt. Ik nam een advocaat onder de arm en ik plaatste voorlopig een oude deur terug. Overdag trek ik naar mijn dochter. Verwarmen heeft geen zin. Het hagelde al flink naar binnen.'

De twist tussen huurder en verhuurder kwam woensdag voor de vrederechter. De zaak is echter uitgesteld tot eind mei. De advocaat van Deruyck wil het dossier eerst inzien en L. gaat nog even met vakantie.

'De ramen zijn eruit gehaald om het huis te verluchten, luidt de uitleg van de eigenaar', zo zegt Marino's advocaat Herman Willaert. 'Dit heb ik nog niet veel meegemaakt.'

'Ik woon dertig jaar in Bissegem en zou graag in deze buurt blijven', zegt Marino. 'Zo slecht ben ik niet. Ik heb een blanco strafregister. Ik begeleid de kinderen van de Bissegemse centrumschool in het verkeer.'

Eigenaar L. wil liever niet reageren op de aanklacht van Deruyck. Hij wil het huis ook verkopen om van alle heisa af te zijn. 'Geen erg, ik ben hier weg zodra ik iets betaalbaars vind', besluit Marino.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio