Fabrikant hoogtewerker voor rechter na dodelijk ongeval

TURNHOUT/ZANDHOVEN - Een Duitse fabrikant van hoogtewerkers hangt een celstraf en een geldboete boven het hoofd als gevolg van een dodelijk ongeval in Overhespen waarbij een man uit Turnhout en zijn collega uit Genk om het leven kwamen.

Een batterij advocaten maakte gisteren in de Leuvense correctionele rechtbank zijn opwachting voor het proces tegen de verhuurder, producent en onderdelenfabrikant van een hoogtewerker. Die hoogtewerker schoof op 23 maart 2006 op een werf in Overhespen ineen waardoor de gondel, waarin Walter Vervoort (40) uit Turnhout en Ludo Bollen (45) uit Genk stonden, omsloeg. Vanop een hoogte van ongeveer 35meter werden de werkmannen uit de kooi gekatapulteerd. Ze waren op slag dood.

Omdat takken de hoogspanningslijn van netbeheerder Elia hinderden langs de Geldenaaksestraat in Overhespen, werd Ludo Bollen gevraagd het hout te verwijderen. De ervaren boomsnoeier huurde een uitschuifbare hoogtewerker en kreeg hulp van machinebestuurder Walter Vervoort, werknemer van verhuurbedrijf Maes Hoogwerkers uit Pulle bij Zandhoven. De veertigers waren nog maar net begonnen toen het mis liep.

‘De telescopische arm is met hoge snelheid ineengeschoven omdat de cardanas, door een montagefout, het gewicht niet kon dragen en is afgebroken', zei de arbeidsauditeur, die zo met een beschuldigende vinger wees naar Teupen, de Duitse producent van de hoogtewerker. ‘Het bedrijf heeft een foutieve risicoanalyse uitgevoerd, maar ook misleidende informatie de wereld ingestuurd.'

De Duitsers hadden de Antwerpse firma op 1maart 2006 op de hoogte gebracht van een probleem met de machine, maar volgens de auditeur stond er in het schrijven geen uitdrukkelijke verwijzing naar de as. Ondanks een eerder probleem met een gelijkaardige hoogtewerker, werd bij de klant niet op aangedrongen om het toestel uit gebruik te nemen. ‘De firma Maes, die meer veiligheidseisen stelde dan wettelijk vereist, treft dan ook geen schuld en moet worden vrijgesproken. Teupen, daarentegen, handelde nalatig, onzorgvuldig en misleidend. Ik vorder tegen de zaakvoerder zes maanden cel, waarvan de helft met uitstel, en 2.750euro boete', zei de arbeidsauditeur.

De onderneming Teupen hangt 137.500euro boete, waarvan de helft met uitstel, boven het hoofd. Till, de onderdelenfabrikant, treft volgens de auditeur geen schuld en moet vrijuit gaan.

Vervoort droeg tijdens het incident het veiligheidsharnas wel, maar had het niet vastgeklikt. Bollen had de uitrusting in zijn wagen laten liggen. ‘Als er een collectief beveiligingsmiddel is, moet er wettelijk geen persoonlijke maatregelen worden genomen. Bovendien was er in de gebruiksaanwijziging van Teupen geen sprake van een harnas', aldus de auditeur. De advocaten van Maes beandrukten nogmaals de onschuld van hun cliënten.

De andere beklaagden komen aan het woord op 28 februari.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio