commentaar

Fans en bestuur twijfelen, spelers wel achter Jacobs

Fans en bestuur twijfelen, spelers wel achter Jacobs

Foto: Photo News

Het overkwam Dominique D'Onofrio ook in 2006. De toenmalige trainer van Standard had de Rouches voor het eerst in 12seizoenen naar de tweede plaats in de eindstand geloodst maar de fans lustten hem niet. Toen hij het podium, opgetrokken om de titel van vice-kampioen te vieren, wilde bestijgen kreeg hij een hels fluitconcert en zelfs enkele graszoden van Sclessin naar zijn hoofd. Dominique is de broer van Luciano D'Onofrio, de toenmalige grote baas van de Rouches. In België waren/zijn er weinig clubleiders die zo hun eigen weg gaan zoals Luciano D'Onofrio maar hier kon ook hij niet tegenop. Voor de heerser van Standard was het duidelijk: het kon niet verder met deze trainer.

Wat Ariël Jacobs zondag meemaakte, was niet zo erg als D'Onofrio zes jaar geleden. Maar vrolijk zullen de Anderlecht-trainer en het bestuur er niet van worden. Toen zijn naam werd afgeroepen, werd er ook gefloten. Niet massaal, maar genoeg om het clubleiding een extra gespreksthema bij de toekomstgesprekken met de trainer te bezorgen. Als Ariël Jacobs het hoofdtrainerschap opgeeft of door het bestuur wordt verzocht dat te doen, zal het als één van de redenen worden aangehaald.

Het geeft ook aan hoe moeilijk een job als Anderlecht-trainer is. Jacobs' voorgangers Frank Vercauteren en Hugo Broos waren ondanks hun Anderlecht-verleden als speler evenmin erg geliefd. Zelfs Aimé Anthuenis, die de tweede ronde van de Champions League haalde, werd meer dan eens weggehoond.

Een gedeelte van de fans is tegen Jacobs, het bestuur ligt ook niet wakker van een breuk maar de meeste spelers staan nog achter hem. In ons referendum voor de Trainer van het Jaar, gestemd door alle spelers in de Jupiler Pro League, was er geen enkele trainer die zoveel stemmen van zijn eigen spelers kreeg als Jacobs. Voor alle duidelijkheid: geen enkele van de in totaal 403 stemgerechtigde spelers had iets te winnen bij het uitbrengen van hun stem want de stemming was anoniem.

Als Ariël Jacobs 'in onderling overleg' opzij wordt geschoven, kan hij inderdaad een constante factor worden bij de club. De club parkeert hem in een functie en als het met de nieuwe niet loopt zoals verwacht, kan Jacobs worden opgediept. Om het verhaal rond te maken: na het vertrek van Dominique D'Onofrio in 2006 werd Johan Boskamp trainer van Standard. Na vier competitiewedstrijden was hij alweer weg.

Chef Sport

Corrigeer