100 miljoen euro voor veiliger verkeer


Over vijf jaar moeten alle 800 punten in het Vlaamse verkeer waar regelmatig verkeersongevallen gebeuren, verdwenen zijn. De Vlaamse regering trekt 100 miljoen euro (4 miljard frank) extra uit om dat te bereiken.

Vlaams minister van Mobiliteit Steve Stevaert dringt al langer aan op het wegwerken van de gevaarlijkste ,,zwarte punten'' in het Vlaamse verkeer. Maar tegen het huidige tempo kon het twintig jaar duren alvorens alle punten waren aangepakt. Met de nieuwe investeringen wordt dat vijf jaar.

De zware dodentol van afgelopen weekend toont aan dat de tijd dringt. Negen, vooral jonge mensen hebben het weekendverkeer niet overleefd. Maarten Matienko, woordvoerder van de VTB-VAB, vreest dat het wegwerken van de zwarte punten alleen niet zal volstaan. ,,Geef alle jonge chauffeurs een coach'', pleit hij.


Duizend sociale woningen
De Vlaamse regering trekt ook geld uit voor andere prioriteiten. Er wordt 1 miljard frank uitgetrokken voor sociale woningen. Huurders van een sociale woning worden aangespoord om hun woning te kopen. Hun kadastraal inkomen wordt voor vijf jaar bevroren. Met het vrijgekomen geld wil de Vlaamse regering in samenwerking met de privé duizend sociale woningen renoveren.


25 euro voor zorgkas
Minister van Welzijn Mieke Vogels krijgt 37,5 miljoen euro extra om bijkomende rusthuizen te bouwen. Ook de zorgverzekering wordt uitgebreid naar alle rusthuisbewoners. Maar alle Vlamingen vanaf 25 jaar zullen daar vanaf volgend jaar 25 euro moeten voor betalen, in plaats van 10 nu.

Toch blijft er een overschot op de begroting. De Vlaamse regering legt zelfs een spaarpot van 34,7 miljoen euro opzij om voorbereid te zijn op slechte economische tijden.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S