Ruslana is een straffe madame

Nee, niet Xandee (zucht) maar Ruslana won vorig weekend in Istanbul het Songfestival met het liedje Wild dances . En reken maar dat er op het podium wild werd gedanst. Binnenkort ongetwijfeld in de Ultratop, vandaag al in de Jommekeskrant!

Grote ster
Ruslana is een grote ster in Oekraïne, een groot land tussen Rusland en Roemenië. Ze is geen product van de muziekindustrie, maar schrijft en componeert haar eigen liedjes, verzorgt de arrangementen en regisseert ook nog eens haar eigen videoclips.Wild dances heet het nummer waarmee ze het Songfestival won, maar Ruslana heeft ook een album uit met dezelfde naam, maar waarop je de single niet terugvindt. Van dat album werden in Oekraïne al ruim 170.000 stuks verkocht. Dat gebeurde in het land nooit eerder. Maar dat heeft te maken met het feit dat in het land veel 'valse' bootleg-cd's worden verkocht.


Muziek
De muziek kun je omschrijven als etnische dance met rock-elementen. Voor de opnames van Wild dances werd een muziekstudio naar de bergen verplaatst. Ruslana werkte anderhalve maand in alle stilte aan het nummer. Alle ,,hey's'' op de plaat zijn ingezongen (of zeg maar: ingeroepen) door de plaatselijke bewoners in de bergen. Daarna trok Ruslana naar de beroemde muziekstudio van Peter Gabriel in Londen.


Taal
Speciaal voor het Songfestival heeft Ruslana een Engelse tekst geschreven. De oorspronkelijke titel van Wild dances was Dikiye Tantsy . Je hoort veel strijdkreetjes (tel er de ,,hey's'' maar eens op na), maar er zitten ook nog een paar Oekraïense zinnetjes in. Oefen maar alvast: shi-di-ri-di-duy en shi-di-ri-di-da-na . Maar vraag ons niet wat dat betekent!


Gat in het podium
De dansen die Ruslana en haar groep uitvoeren zijn bijzonder hevig. Tijdens een van de repetities stampte Ruslana gewoon een gat in de podiumvloer. Arcan wordt de dansstijl genoemd naar de dans van vroeger toen de Hutsuls, een volk in de bergen van Oekraïne, rond een groot vuur zaten om te bidden.


Kleren
e kleren die Ruslana draagt lijken wel gehaald uit de film Mad Max . Leder en metaal vallen het meeste op. De juwelen zijn uniek en zijn afkomstig van edelsmeden die de eeuwenoude methodes van de Karpaten nog gebruiken.


Tatoeage
Op het Songfestival droegen Ruslana en haar dansers allemaal dezelfde tatoeage. Het ging om een hennep-tatoeage, die na een paar dagen weer verbleekt. De tekening is een beetje etnisch en met een beetje fantasie kun je er ook een tekstje in lezen.


Toekomst
Voor Ruslana naar het Songfestival won, had ze al een Wild dances -tournee gedaan in vijftien landen, waaronder IJsland, Monaco en Bosnië. Na haar overwinning heeft ze al afspraken gemaakt om ook in Engeland te gaan optreden en zelfs in de Verenigde Staten mag ze al minstens twaalf keer op het podium. Over optredens in België is nog niets bekend.


Geheimzinnig
Ruslana doet graag mysterieus. We hebben kunnen uitvissen dat ze getrouwd is, maar hoe oud ze precies is, weet niemand. Ook op haar website wordt angstvallig over een geboortedatum gezwegen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees