Zware straffen geëist voor drugsdealers

TURNHOUT -
Openbaar aanklager Bart Van der Veken eiste maandag zware straffen voor enkele notabelen uit de Turnhoutse drugsscène. Voor Martine V. vorderde hij drie jaar effectief. De bende zou heel wat Turnhoutse jongeren van vooral vloeibare xtc en xtc-tabletten bevoorraad hebben.

Naast Martine V. zat ook haar broer Gustaaf V. in het beklaagdenbankje tegen hem vorderde Van der Veken twee jaar effectief. Marc W., tegen wie ook twee jaar geëist werd, liet verstek gaan. De drie Turnhoutenaren maakten zich volgens het parket op grote schaal schuldig aan het dealen van drugs. ,,We hebben hier te doen met een zeer goed voorbereide bende'', aldus Van der Veken. ,,De bal gaat aan het rollen als de politie Marc W. op straat controleert als hij zich met de brommer van Martine V. verplaatst. Hij blijkt heel wat drugs, waaronder flacons vloeibare xtc en een belangrijke partij pillen, op zak te hebben. Bij een huiszoeking worden nog meer bezwarende materialen in beslag genomen. W. praat in het begin niet veel, maar gaat uiteindelijk toch over tot bekentenissen. Hij beweert dat hij de drugs dealde in opdracht en op vraag van Martine V. V. leverde de xtc-tabletten bijvoorbeeld in zakken van 50 of 100 pilletjes en W. verdeelde ze dan verder in kleinere porties. Ook V.'s broer is er bij betrokken. De pillen die bij hem in beslag werden genomen, vertonen hetzelfde label als de pillen die we bij W. vonden.''

Volgens de advocaat van Gustaaf V. is het strafdossier nietig. Hij hoopt dan ook op de vrijspraak omdat bij de initiële controle van Marc W. door de politie niet alles volgens het boekje is verlopen. Ook Martine V. wast haar handen grotendeels in onschuld. Toch zeker als het om de harddrugs gaat, waarvoor ze Marc W. volledig verantwoordelijk acht. ,,Mijn cliënt kreeg in het begin van het jaar nog 20 maanden effectief voor gelijkaardige feiten'', aldus haar raadsman Bart Vosters. ,,Ze heeft haar lesje wel geleerd. Ze geeft wel toe dat ze naar haar veroordeling sporadisch nog wat softdrugs verkocht, maar het ging eigenlijk maar om zeer kleine hoeveelheden en het heeft niets meer met harddrugs te maken.'' Vonnis volgende week.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees