Corso schitterend bloemenkijkstuk

BLANKENBERGE -
Tienduizenden mensen bewonderden zondag in Blankenberge de jaarlijkse bloemencorso. De stoet die aan zijn 106de editie was had als thema ,,Ritme en Beweging''. De bloemenstoet is niet alleen de afsluiter van het hoogseizoen maar ook een vaste publiekstrekker.

Door het mooie weer woonden dit jaar bijzonder veel mensen het fleurige festijn bij. In de voormiddag al arriveerden duizenden toeschouwers per trein terwijl de wagens op de voornaamste invalswegen in files stonden.

Volgens de wagenbouwers kan de Blankenbergse corso rekenen op een zeer dankbaar publiek en onthalen de talloze toeristen de 24 praalwagens langs het hele parcours op spontaan applaus. De ovatie was dit jaar zeker verdiend. Een aangepast reglement heeft een gezonde concurrentie teweeggebracht. De wagenbouwers moesten op voorhand een detailbeschrijving, het aantal soorten bloemen die men gebruikte en een werktekening voorleggen. Met dit document wilde men verrassingen vermijden waardoor wagenbouwers minder bloemen gebruikten dan het reglement voorziet.

Michel Staes pakte dit jaar uit met zes praalwagens die goed waren voor ruim 200.000 bloemen. ,,Dit jaar concentreren de wagenbouwers uit de omgeving van Mechelen zich volledig op de Blankenbergse corso. Dit jaar werd de bloemenstoet in Mechelen door het gemeentebestuur afgeschaft'', legt Michel Staes uit. ,, De bloemen waren van zeer goede kwaliteit, maar het tropische weer heeft ons parten gespeeld. De bloemen zijn door de warmte in twee dagen tijd volledig uitgebloeid. Hierdoor hebben wij zo'n 3.000 dahlia's en andere bloemen moeten afvoeren. Ook snijbloemen hebben het zwaar te verduren onder de warmte. Die hebben hierdoor hun frisse kleur verloren''.

Andere blikvangers in de corso waren Kaarten in beweging, Samba in Rio, Circus in beweging, Hannibal over de Bergen en het Koopvaardijschip.

Het traditionele sluitstuk van de corso was de wagen van de groendienst van de badstad. De uitvoering van de wagen zette de vriendschapsbanden tussen het Japanse Chikura en de badstad in de kijker. Speciaal voor die gelegenheid kwamen in het kader van het jeugduitwisselingsprogramma zes Japanse kinderen naar Blankenberge. Zij stapten met vijf leeftijdsgenoten uit de badstad voor de wagen van de stad. Voor de stadswagen werden dit jaar 67.000 bloemen in tien verschillende kleuren gebruikt.

Corrigeer

MEER NIEUWS