6-jarige jongen kreeg doorgedreven therapie in VS

Dimitri kan nu ook thuis genezen

OOSTENDE -
Dimitri Pauwaert, de 6-jarige zoon van agent Luc Pauwaert, die twee jaar terug door het raam van het tweede viel en sindsdien zwaar gehandicapt is, kan door de tussenkomst van Kiwanis Oostende-Ensor ook thuis zijn therapie genieten. Het gezin van Luc en Petrouschka Pauwaert-Huyghebaert, zoon Dimitri en zus Jana verbleven anderhalve maand in de VS, waar Dimitri behandeld werd in het vermaarde Petrofski-instituut. Kiwanis betaalde de stimulator, die de spieren van Dimitri thuis moet stimuleren.

,,Dimitri viel op 11 maart 1999 uit het raam van de tweede verdieping van onze woonst. Hij wilde buiten kijken naar een onze-lieve-heersbeestje, toen de vliegenhor begaf en hij door het raam naar beneden viel. Dimitri had niks aan het lichaam, maar viel recht op het hoofd. Zijn toestand was kritiek. Hij lag een maand op de dienst intensieve zorgen, waarvan vier weken in het Universitair Ziekenhuis van Gent. Twee maanden bleef hij in coma. Toen begon de revalidatie, aanvankelijk fulltime in het ziekenhuis zelf, later ambulante in het centrum voor kinderrevalidatie in Gent. Dimitri is nog steeds spastisch aan de rechter ledematen en zijn gezichtsvermogen is sterk afgenomen,'' zegt moeder Petrouschka Huyghebaert.


Kapitaal
Het langzame herstel van Dimitri kost het gezin handenvol geld. Voorlopig houden ze het hoofd boven water, maar de toekomst blijft een open vraag. ,,Noch het uiteindelijk genezingsproces, noch de kosten daarvan zijn ons duidelijk. De begeleidende geneesheren spreken zich daar nooit over uit, maar beweren wel dat Dimitri terug zal stappen, desnoods met een vierpikkeltje,'' vervolgt hij.

,,De zwaarste lasten werden vergoed door mutualiteit en hospitalisatieverzekering. Maar voor heel wat kosten waren er geen tussenkomsten: het ziekenwagenvervoer, onze dagelijkse transportkosten naar Gent of de inspuitingen tegen spasmen. Echt te vrezen zijn echter maar die onbekende toekomstige kosten. Gezien Dimitri niet kan stappen en dit vermoedelijk in de toekomst ook nooit helemaal zal kunnen, zullen wij verplicht zijn een andere woonst te zoeken of te bouwen, in plaats van de bel-etagewoning waarin we nu wonen. Een aangepaste triptrap kost 6.000 frank, een nieuw rolstoeltje al vlug 100.000 frank,...''

Met het bezoek aan het Petrofski-Instituut in de Verenigde Staten werd gepoogd de mobiliteit van Dimitri terug te verhogen. Gedurende twintig dagen werd daar een doorgedreven fysiotherapie toegepast met elektrostimulatie van zijn spastische spieren. ,,We konden zo'n stimulatietoestel kopen om de therapie thuis verder te zetten. Wij verwachtten geen wonderen toen we vertrokken. Maar elke therapie brengt gaandeweg een kleine verbetering mee. Inmiddels kan hij al weer eten, reageren, leerde hij terug praten, zien. Hij heeft al een lange weg afgelegd, maar heeft er wellicht een nog langere voor de boeg,'' besluit de moeder.


Kiwanis
De stimulator werd gekocht met de tussenkomst van Kiwanis Oostende Ensor. Eddy Tanghe van Kiwanis Oostende Ensor hoopt met de organisatie van Het Witte Paard van Blankenberge in het Casino van Oostende, met op de affiche Wendy Van Wanten, Mama's Jasje en natuurlijk het komisch duo Luc Caals en Dirk van Vooren met steun van het orkest The Sunny Boys, nog een extra duit in het zakje van het zwaar getroffen gezin te kunnen doen. Straks staat er hen wellicht ook nog een oogoperatie te wachten.  • Reserveren kan op 059/70.76.18. De opvoeringen vinden plaats op donderdag 6 en vrijdag 7 september aanstaande. (YNG)
  • Corrigeer

    IN HET NIEUWS

    Verkiezingen in jouw gemeente:

    POPULAIRE VIDEO'S

    Het beste van Enkel voor abonnees