,,Kerstman loopt sint voor de voeten''


Op 6 december al heet het Wijnegem Shopping Center (WSC) de kerstman officieel welkom. ,,Dat is te vroeg. De kerstman mag de sint niet voor de voeten lopen '', klinkt het bij het Sint-Nicolaasgenootschap.

,,Ik begrijp niks van dat protest. We doen er alles aan om het feest van de sint en de kerstman tot een uniek feest te maken voor jong en oud'', zegt WSC-woordvoerster Theresa Adriaens.

,,Sinds 7 november zit Sinterklaas op woensdag, vrijdagen en zaterdagen in zijn burcht in de centrale koepel en daar ontvangt hij de kindjes. Heel het Wijnegem Shopping Center straalt die Sinterklaassfeer uit. Om die kinderdroom niet te verstoren, is het onze handelaars dan ook niet toegestaan een eigen sint in hun zaak te ontvangen en ook andere Sinten worden niet toegelaten in het Wijnegem Shopping Center'', benadrukt Adriaens.


Vakbond verwijst naar Pact der Gevers
,,Op 6 december verwachten wij inderdaad ook de kerstman op zijn arrenslee. De kerstman wordt verwelkomd door Sinterklaas, die heel moe maar voldaan op dat moment terug naar Spanje vertrekt. De kerstman heeft dan ook steeds een warme sjaal bij als verjaardagscadeau zodat de Sint geen kou vat op zijn terugweg. We doen dat trouwens al acht jaar zo'', adus de woordvoerster.

Geert Van den Hende van het Sint-Nicolaasgenootschap, zo'n beetje de vakbond van de Goed Heilig Man, wijst op het Pact der Gevers dat de sint, de kerstman en Sint-Maarten tien jaar geleden sloten uit respect voor elkaar. ,,Elke geversheilige heeft zijn eigen periode. Het pact is duidelijk: de kerstman mag eerst op 7 december zijn intrede doen. Dat hij al op 6 december om de hoek komt kijken, is zelfs onbeschoft'', zegt Van den Hende.

Het Wijnegem Shopping Center is zeker niet de enige plaats waar kerstmis aan belang wint ten nadele van Sinterklaas. ,,Het draait de winkeliers natuurlijk om hun dure etalages. Hoe vroeger ze die kerstlichtjes kunnen aansteken, hoe meer ze renderen, maar met wat creativiteit moet het toch anders op te lossen zijn. Ze moeten in Wijnegem geen schrik hebben. Betogen doen we niet. Al voeren we nu en dan wel eens actie. Daarvoor hebben we onze Sintbrigade. We hebben ooit zo'n vroege kerstman in de boeien laten slaan op ludieke wijze en veroordeeld tot het poetsen van alle kinderschoenen'', besluit Van den Hende.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees