Eerste tram door Wijnegem

Eerste tram door Wijnegem

De nieuwe keerlus bevindt zich aan de Fortveldstraat.jaa Foto: © jaa

WIJNEGEM/DEURNE - Vanaf 14 april zullen tram 5 en 10, na vijftig jaar afwezigheid, opnieuw door Wijnegem rijden. Hij zal er keren aan de nieuwe eindhalte Fortveld. De Lijn startte deze week met proefritten op de nieuwe sporen, goed voor een trajectverlenging met 3,5km.

Vanaf 14 april zullen tram 5 en 10, na vijftig jaar afwezigheid, opnieuw door Wijnegem rijden. Hij zal er keren aan de nieuwe eindhalte Fortveld. De Lijn startte deze week met proefritten op de nieuwe sporen, goed voor een trajectverlenging met 3,5km. Het was een historisch moment dat we op foto konden vastleggen: voor het eerst sinds 1962, toen de boerentram uit het straatbeeld verdween, reed er begin deze week opnieuw een tram door Wijnegem. 'De proefritten dienen om alle technische installaties, zoals de bovenleidingen, goed door te testen met het oog op indienststelling op 14 april. Zo ook de werking van de gloednieuwe stelplaats voor vijftig trams op de hoek van de August Van de Wilelelei en Houtlaan', zegt Koen Peeters, woordvoerder van De Lijn.

Het zal minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) zijn die die dag in de stuurcabine van de eerste tram zal plaatsnemen om de nieuwe lijn in te rijden. Het zal dan bijna een jaar geleden zijn dat diezelfde minister geconfronteerd werd met het spraakmakende arrest van de Raad van State, dat de bouwvergunning voor het project schorste na een klacht van één buurtbewoner. Na het regulariseren van de vergunning konden de werken worden voortgezet vanaf september.

De aanleg van de tramsporen en de tegelijk uitgevoerde herinrichting van de Turnhoutsebaan gaven meer dan twee jaar ernstige verkeershinder. Ook die ellende behoort weldra definitief tot het verleden. 'De sporen zijn eigenlijk klaar. Het laatste stuk Turnhoutsebaan wordt op 21maart door de aannemer opgeleverd. Begin maart al zullen de wegversmallingen en omleggingen verdwijnen. Er rest enkel nog het aanbrengen van de toplaag in asfalt en wat belijning', zo zegt Gerlinde D'Hondt, woordvoerster van projectleider BAM, met een zucht van verlichting.

Op het nieuwe traject zijn negen tramhaltes gemaakt, waaronder ook een vlak voor het Wijnegem Shopping Center. Tram5, met bestemming Linkeroever, en tram10, met bestemming de Melkmarkt, zullen acht keer per uur passeren tijdens de spits en zes keer per uur in de daluren. 'Op een half uurtje sta je van in het centrum van Wijnegem op de Melkmarkt', belooft Koen Peeters.

De nieuwe verkeerscirculatie op de Turnhoutsebaan, voor het wegverkeer, was destijds de reden voor een bewoner uit de Ganzenweg om naar de Raad van State te stappen. Dat plan werd uiteindelijk niet gewijzigd. Maar Gerlinde D'hondt verwacht geen overlast: 'Het verkeer dat vroeger allemaal via de Ruggeveldstraat naar het noorden van Wijnegem reed, zal nu verdeeld worden over drie straten, waaronder de Ganzenweg ja. Maar mede door de regeling van de verkeerslichten aan het Shopping Center en het wegnemen van een doorsteek, zal het verkeer verplicht via de Turnhoutsebaan, richting kruispunt Houtlaan, worden afgeleid. De woonstraten worden zo gespaard.'

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio