Primeur voor UZ: Allereerste officiële opdracht van toekomstige koningin

Prinses Elisabeth opent ‘haar' kinderziekenhuis

Foto: © Frederiek Vande Velde

GENT - De 10-jarige prinses Elisabeth, de oudste dochter van Prins Filip en Prinses Mathilde, opende gisterennamiddag het gloednieuwe kinderziekenhuis van het UZ. Het nieuwe ziekenhuis draagt ook de naam van de prinses. Het was meteen haar eerste officiële opdracht.

Bij aankomst kreeg ze bloemen van de vijfjarige kleindochter van universiteitsrector Paul Van Cauwenberge, die ook Elisabeth heet.

‘Mijn vader vroeg me al een paar maand geleden of mijn dochtertje - die net zoals als mijn grootmoeder Elisabeth heet - de bloemen zou willen afgeven bij de officiële opening van het nieuwe kinderziekenhuis', vertelt Anneleen Van Cauwenberge, een van de dochters van de universiteitsrector. ‘Elisabeth was niet echt zenuwachtig, ik denk dat ik veel meer zenuwen had dan mijn dochtertje. Het duurde ook heel kort. Prinses Mathilde begroette mijn dochtertje met Goede middag, terwijl prinses Elisabeth eenvoudigweg Dank u zei. Daarna ben ik met mijn dochtertje meteen naar huis gegaan, we hebben de rest van het programma niet gevolgd.'

Het nieuwe kinderziekenhuis is een bijkomende vleugel van niet minder dan 15.000m2 aan het bestaande kliniekgebouw 12 (K12). Het is een van de grote bouwprojecten op de campus van het UZ Gent, waar sinds 2009 ingrijpende verbouwingen plaatsvinden.

Ouders

Een van de belangrijke verbeteringen binnen het nieuwe project is dat ouders op elke afdeling van het kinderziekenhuis comfortabele slaapmogelijkheden hebben waardoor ze bij hun kind kunnen blijven overnachten.

Nog een voordeel tegenover vroeger is dat het kinderziekenhuis Prinses Elisabeth nu in verbinding staat met alle andere diensten in het UZ. Daardoor behoren tijdrovende transporten voor onderzoeken of behandelingen tot het verleden.

De verhuizing van het oude kinderziekenhuis K6 naar het nieuwe, bijzonder opvallend gebouw vond al plaats in juni en verliep zonder problemen. De investering bedroeg 35miljoen euro.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio