Producent verkeerspoppen maakt Nederlandstalige sticker

© © Nicole Verstrepen

Het woord 'slow' op de fluogele verkeerspoppen die overal in Vlaanderen aan schoolpoorten staan, is in strijd met de taalwetgeving. Producent Step2 is bereid nieuwe, Nederlandstalige stickers te laten maken.

(env)

De producent reageert hiermee op het artikel dat afgelopen donderdag in onze krant verscheen. Onafhankelijk oppositieraadslid Walter Dupont had klacht ingediend bij de Vaste Commissie voor Taaltoezicht. Hij stelde dat hij tegen de poppen zelf geen bezwaar had, omdat zij de verkeersveiligheid ten goede komen, maar hij vroeg zich af waarom het opschrift in het Engels moest.

Verkeersborden

Dupont vond gehoor bij de Commissie, die oordeelde dat met de aanduiding 'slow' de taalwetten overtreden worden. Volgens de Commissie geldt voor waarschuwingsborden, waartoe ook deze poppen worden gerekend, dezelfde taalregeling als voor verkeersborden.

Burgemeester Alida De Bie (CD&V), die het advies van de Taalcommissie intussen schriftelijk kreeg meegedeeld, zou maandag op het schepencollege bespreken of ze de poppen van haar grondgebied zal laten verwijderen.

Taalstrijd

De poppen moeten misschien niet eens worden weggenomen. 'Wij zullen elke eigenaar van een pop 'Victor Veilig' kosteloos een set Nederlandstalige stickers toesturen. Verkeersveiligheid gaat boven alles en wij zullen Victor internationaal aanpassen', stelt Raymond Tukker van Step2. 'We moeten de stickers wel nog laten maken. Ik verwacht dat we ze in de loop van het voorjaar 2012 zullen kunnen verzenden. Wie Nederlandstalige stickers wenst, mag een mailtje sturen naar info@victorveilig.nl met vermelding van het adres waar ze naartoe moeten worden gestuurd.'

'Fantastisch, echt lovenswaardig', reageert Walter Dupont. 'Ik neem de producent niets kwalijk. In Nederland werd immers nooit zo'n taalstrijd gevoerd als hier bij ons in Vlaanderen.'

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs